Red de lokale krant? Wel een beetje laat

Als laatste hoofdredacteur van de zelfstandige Haagsche Courant verbaas ik me nergens meer over in krantenland. Maar bij het lezen van het artikel van oud-hoofdredacteur/directeur van Tubantia Gerard Driehuis (nrc.next, 3 juli) moest ik mijzelf toch in de arm knijpen. Ik heb talloze vergaderingen meegemaakt van stuur- en werkgroepen waarin hoofdredacteuren van hun werk werden gehouden om ‘synergie’ te bereiken, lees: te bezuinigen. Vaak trof ik daar de heer Driehuis. Hij was altijd de felste pleitbezorger van het bezuinigen op redacties.

Zo herinner ik me een bijeenkomst met de Wegenertop waarin Driehuis bepleitte dat er moest worden gesneden in de ‘bleeders’ in de Randstad (Haagsche Courant en Utrechts Nieuwsblad). Dan zouden alle problemen voorbij zijn. De bleeders zijn inmiddels opgegaan in het AD, maar met Wegener gaat het helaas niet beter.

Driehuis heeft gelijk dat regionale kranten nodig zijn voor de democratie. Het is alleen jammer dat hij dat niet bedacht toen hij er nog wat aan kon doen. Met deze verzetsstrijder na de oorlog schiet de regionale pers niets op.

Peter ter Horst, hoofdredacteur Intermediair

Voorburg

    • Peter ter Horst