Rechtdoor voorrang

Ergens in het midden van de vorige eeuw zijn in Nederland de eerste verkeersrotondes aangelegd. Het werd geen succes omdat iedere automobilist bij het naderen ervan het recht had door te rijden tot op de rotonde, hij kwam immers van rechts. Daardoor kwam het verkeer vast te zitten. Vijftig jaar later is de regel ‘rechts heeft voorrang’ voor rotondes afgeschaft. Gevolg: het verkeer vloeit door en inmiddels zijn er duizenden rotondes aangelegd.

De afschaffing geldt helaas niet voor het verkeer dat op een T-splitsing van rechts komt. Dat heeft nog steeds voorrang en rijdend in een straat met veel zijwegen van rechts, is het dus iedere keer weer afremmen, goed kijken en pas doorrijden als er niets aankomt. Zelfs bij de meest onbeduidende zijwegen. Tegen het gevoel in heeft zelfs ook een fietser van rechts voorrang gekregen.

Nergens in Europa en daarbuiten ben ik deze regel op T-splitsingen tegengekomen. Wij wonen het grootste deel van het jaar in Spanje en bij het overzomeren in Nederland moet ik er goed aan denken dat rechts voorrang heeft onder elke omstandigheid, ook bij een onnozel zijweggetje, tenzij het door een verkeersbord anders is aangegeven.

P. van Halteren

Lunteren

    • P. van Halteren