Publieke Omroep schrapt vijf themakanalen

Hilversum, 8 juli. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat vijf van de huidige zeventien digitale themakanalen schrappen. Dat heeft de nieuwe NPO-topman Henk Hagoort vandaag bekend gemaakt. De omroepkoepel werkte al langer aan plannen ter vermindering van het aantal themakanalen. De kanalen Dier en Natuur (AVRO), Omega TV (EO), 3voor12 (muziekkanaal van de VPRO), Nederland E (Teleac) en Opvoeden Doe Je Zo (KRO) raken per 1 januari hun zelfstandige positie kwijt. Hagoort wil dat meer zendgemachtigden op één themakanaal gaan uitzenden. Tot dusver was het gebruikelijk dat elke afzonderlijke omroep een eigen themakanaal coördineerde. De NPO wil ”meer focus” aanbrengen in de themakanalen. Zo kan Omega TV samen met digitaal kanaal Geloven levensbeschouwelijke programma`s uitzenden op een verzamelkanaal `Levensbeschouwing en Zingeving`. De NPO kan geld besparen op de distributiekosten per kanaal, die op jaarbasis 150.000 euro bedragen. Het geld dat vrijkomt wordt onder meer in nieuwe programma`s geïnvesteerd.(ANP)

Bekijk de 17, straks 12, digitale kanalen van de publieke omroep via nederland4.nl