Philips stopt met productie schermen voor pc’s

Elektronicaconcern Philips stopt met de productie van beeldschermen voor computers. Het onderdeel IT displays wordt verkocht aan het Aziatische bedrijf TPV. Dit maakte Philips vanmorgen bekend.

Philips is bezig zijn verliesgevende divisie Consumer Lifestyle te reorganiseren. De winstmarges op met name tv’s en computermonitoren zijn laag. De concurrentie is te groot en de productcycli zijn te kort. Daarom kan Philips bijvoorbeeld minder dure tv’s verkopen dan het zou willen: nieuwe modellen belanden in een mum van tijd in de uitverkoop.

Eerder dit jaar droeg het bedrijf al zijn Amerikaanse tv-activiteiten over aan het Japanse bedrijf Funai. Ook kondigde Philips aan om een Franse tv-fabriek te sluiten en vallen er in Nederland 74 ontslagen bij Consumer Lifestyle. Philips onderzoekt ook scenario’s om de tv-fabriek in het Belgische Deurne te reorganiseren.

De verkoop van IT Displays aan TPV lijkt veel op de afspraak zoals Philips die destijds met Funai maakte: TPV mag beeldschermen blijven produceren onder de naam Philips en draagt daarvoor royalty’s af. IT displays heeft op jaarbasis een omzet van 600 miljoen euro. Voor de verkoop moet Philips wel een last nemen van 66 miljoen euro.

Maandag presenteert Phlips zijn halfjaarcijfers. Volgens Victor Bareño, analist bij SNS Securities, kan het verlies van de divisie Consumer Lifestyle dalen tot 5 à 6 procent van de omzet. „Bij de afgelopen kwartaalcijfers had Philips nog niet echt last van teruglopend consumentenvertrouwen, maar dat zal nu inmiddels wel het geval zijn.”

Ook verwacht de analist dat de lichtdivisie, met name de onderdelen die verlichting voor overheidsgebouwen en bedrijfspanden maken, de gevolgen zullen merken van een teruglopende vraag. Desondanks is Bareño positief over Philips, met name over de medische divisie, die apparaten maakt voor ziekenhuizen en patiënten. „Dankzij overheidsbemoeienis zijn de prijzen in de gezondheidszorg een stuk stabieler dan in hoge volumemarkten als lcd-schermen.”

Bareño denkt dat Philips in de Europese tv-markt nog geen drastische maatregelen gaat nemen. De Europeanen zijn, veel meer dan de Amerikanen, bereid om meer geld te betalen voor een bekend merk.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Philips

In het artikel ‘ Philips stopt met productie schermen voor pc’s’ (8 juli, pagina 13) staat dat Philips scenario’s onderzoekt om de tv-fabriek in Deurne te reorganiseren. Dat moet zijn: in Brugge.