Petacchi

Misschien was het draaien, keren en klimmen in de eerste dagen van de Tour de France in Bretagne niets voor Alessandro Petacchi geweest. Maar morgen, in de langste rit van de Tour over 232 kilometer van Cholet naar Châteauroux, had de Italiaanse topsprinter zomaar in de laatste meters achter zijn gangmakers Marco Velo en Erik Zabel vandaan kunnen springen voor de ritwinst.

De jonge Peta, op 3 januari 1974 geboren in La Spezia, was een winnaar als zwemmer en atleet. Hij bleef winnaar toen hij op z’n dertiende lid werd van de wielerclub L’Us Luni di Castelnuovo Magra. Solo’s, sprints van een kopgroep, massasprints: Petacchi beheerste het allemaal.

„Jij bent een pure afmaker”, zegt ploegleider Giancarlo Ferretti van Fassa Bortolo. Hij lanceert Ale Jet – zoals de bijnaam luidt die op zijn Colnago-frame is gespoten – naar de wereldtop, als opvolger van ‘Mooie’ Mario Cipollini. In 2003 wint hij sprints in alle drie de grote ronden – in Italië, Frankrijk en Spanje – waarvan vier in de Tour. Een jaar later volgen negen etappes in de Ronde van Italië, een naoorlogs record. Mooie, cleane sprints; als een mes door de boter. Na een breuk van zijn knieschijf keert de Toscaan in 2007 terug als veel-winnaar in de Giro: vijf ritten.

Een paar weken later wordt Petacchi positief bevonden op het gebruik van salbutamol. Als astmapatiënt heeft hij weliswaar een vrijstelling voor het middel, maar in plaats van de toegestane 1.000 nanogram per milliliter urine ‘scoort’ hij 1.352. Pufje te veel. Niet prestatiebevorderend, maar wel goed voor een schorsing van een jaar, beslist het internationaal sporttribunaal CAS in mei van dit jaar. Milram ontslaat de topsprinter, die inmiddels alweer onderdak heeft bij LPR, per direct.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten