Niet op Flickr

Niet op Flickr Barlad. Maarten Dors fotografeerde dit jongetje vorig jaar juni in Barlad, Roemenië. „Hij was met een groepje jongens aan het voetballen. Ze rookten bijna allemaal. Ik gok dat hij een jaar of dertien is.” Volgens Dors laat de foto goed het leven op straat in het land zien. „Je ziet er veel kinderen buiten”, zegt Dors, „het zijn geen wezen, maar hun thuissituatie is zo slecht dat ze liever op straat blijven”. Omdat in Roemenië sigaretten ook per stuk worden verkocht, kunnen ook straatkinderen ze kopen. Dors plaatste het beeld op fotodeelsite Flickr. Yahoo, eigenaar van Flickr, verwijderde de foto vervolgens zonder vooraf te waarschuwen. Volgens de website overtrad hij ermee een ongeschreven wet dat kinderen niet rokend mogen worden afgebeeld. Dors wist Yahoo ervan te overtuigen dat het beeld roken niet promoot, maar een verhaal vertelt over het leven in Roemenië. Een paar dagen later mocht hij de foto terugplaatsen op de site. Dors: „Er zit een verhaal in dit beeld. Dat kapsel, dat is vast niet door een kapper gedaan. En in dat shirtje lijkt hij al heel lang rond te lopen.” Foto Maarten Dors / AP ** FOR RELEASE MONDAY, JULY 7 ** This photo provided by photographer Maarten Dors entitled "The Romanian Way" shows a young Romanian boy smoking a cigarette. Without prior notice, Yahoo deleted the photo from it's photo-sharing service, Flickr, on the grounds it violated an unwritten ban on depicting children smoking. Dors eventually convinced a Yahoo manager that _ far from promoting smoking _ the photo had value as a statement on poverty and street life in Romania. The photo was deleted once more by another employee but has since been restored. (AP Photo/Maarten Dors) Associated Press

Maarten Dors fotografeerde dit jongetje vorig jaar juni in Barlad, Roemenië. „Hij was met een groepje jongens aan het voetballen. Ze rookten bijna allemaal. Ik gok dat hij een jaar of dertien is.” Volgens Dors laat de foto goed het leven op straat in het land zien. „Je ziet er veel kinderen buiten”, zegt Dors, „het zijn geen wezen, maar hun thuissituatie is zo slecht dat ze liever op straat blijven”. Omdat in Roemenië sigaretten ook per stuk worden verkocht, kunnen ook straatkinderen ze kopen.

Dors plaatste het beeld op fotodeelsite Flickr. Yahoo, eigenaar van Flickr, verwijderde de foto vervolgens zonder vooraf te waarschuwen. Volgens de website overtrad hij ermee een ongeschreven wet dat kinderen niet rokend mogen worden afgebeeld. Dors wist Yahoo ervan te overtuigen dat het beeld roken niet promoot, maar een verhaal vertelt over het leven in Roemenië. Een paar dagen later mocht hij de foto terugplaatsen op de site. Dors: „Er zit een verhaal in dit beeld. Dat kapsel, dat is vast niet door een kapper gedaan. En in dat shirtje lijkt hij al heel lang rond te lopen.”