Nederlands recht

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zijn kernwapenprogramma noodgedwongen gestaakt, zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Teheran. De ontwikkeling van het atoomwapen kon niet worden voortgezet, omdat Iraanse studenten uit Nederland sinds vorige week de toegang tot hun studie aan de TU’s in Delft en Twente zijn ontzegd. Ahmadinejad, duidelijk aangeslagen, kondigde sancties aan als de boycot tegen de studenten niet snel zou worden opgeheven.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) reageerde uitgelaten op het nieuws. „Zo zie je hoe een maatregel direct succes kan hebben. Dit is een enorme overwinning in de War on Terror. En geweldige reclame voor Nederland als kennisland.” De zorg dat nu Pakistaanse studenten als doorgeefluik van gevoelige informatie zouden gaan fungeren, deelde Verhagen niet. „Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt met de Pakistani. Verklikken hoort niet. Daar zijn ze aan gehouden hoor.”

De Iraanse studenten zelf toonden zich zeer teleurgesteld. „We waren zo dichtbij”, zegt één van hen, die anoniem wil blijven, „we konden bijna uranium verrijken; één tentamen centrifugeren en het was klaar geweest.” De studenten, die kunnen uitwijken naar een willekeurige technische universiteit in het buitenland, overwegen nu collectief naar het prestigieuze MIT in de VS te gaan, waar ze zouden worden herenigd met honderden landgenoten. „Maar dat is echt tweede keus”, zegt een Iraanse met tranen in haar ogen, „ik zit veel liever in Twente. Heb je mijn kamer in Ubbergen wel gezien?”

Premier Balkenende had begrip voor de studenten, maar achtte de maatregelen toch noodzakelijk. Het verwijt dat Nederland zich schuldig zou maken aan discriminatie wierp hij verre van zich. „Er zijn genoeg studies waar ze wél naar toe mogen. Ik heb zelf Nederlands recht gestudeerd, dat kan ik van harte aanbevelen”, zei hij met een knipoog. Over de vraag waarom Amerikaanse, Chinese, Russische, Franse, Engelse, Indiase, Pakistaanse, Israëlische en Koreaanse studenten niet worden geweigerd, kon de premier kort zijn: „Die landen hebben al een kernbom, dus dat heeft geen zin.”

Of Iraniërs vlieglessen mogen blijven nemen, is nog onbekend.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg