Misschien haalt dit volgend jaar wél de Unesco-lijst

Misschien haalt dit volgend jaar wél de Unesco-lijst Brusio. Bezoek de zes Unesco Werelderfgoedlocaties in Nederland in één weekeinde. (Nummer zeven, Willemstad, lukt niet). Wie op vrijdag het Rietveldhuis bezoekt, kan op zondag eindigen in Kinderdijk. Lees een reisverslag via nrcnext.nl/links Dit ronde viaduct bij het Zuid-Zwitserse plaatsje Brusio is niet tot de Werelderfgoedlijst toegelaten. De ‘Rhaetische Spoorweg en het Albula/Bernina Landschap’ heeft het verloren van onder meer de archeologische opgravingen van Al-Hijr in Saudi-Arabië. Het Werelderfgoedcomité van Unesco maakte gisteren in Québec bekend dat het de opgravingen opneemt in de prestigieuze lijst. De zes andere locaties die een plaats krijgen in de lijst zijn: de aarden huizen in de provincie Fujian in China, de versterkte Armeense kloosters in Iran, een berg in Mauritius die jarenlang als toevluchtsoord diende voor gevluchte slaven, een Hindoetempel op de grens van Thailand en Cambodja, een mede door Nederlanders gebouwd stadscentrum in Maleisië en een prehistorisch landbouwgebied in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit brengt het totaal aantal Unesco- locaties op 858. De Duitse stad Dresden dreigde van de lijst te vallen wegens de bouw van een brug dwars door het dal dat als erfgoed bestempeld is. Het Comité wilde die keus dit keer nog niet maken, maar stelde wel dat Dresden moet opletten met het maken van aanpassingen in het landschap, wil het de plek op de lijst behouden. Nederland heeft zeven locaties op de Unesco-lijst: het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, het molencomplex Kinderdijk, de Stelling van Amsterdam, Schokland, het Woudagemaal en de Beemster. De zevende locatie is Willemstad, op het Antilliaanse eiland Curaçao. Foto Reuters A combination of pictures shows the Bernina Express train crossing a curved viaduct bridge in the southern Swiss town of Brusio July 6, 2008. UNESCO's World Heritage Committee is due to decide during their on-going meeting in Quebec whether to include the "Rhaetian Railway and the Albula/Bernina Landscape" in the summer 2008 World Heritage List. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND) REUTERS

Bezoek de zes Unesco Werelderfgoedlocaties in Nederland in één weekeinde. (Nummer zeven, Willemstad, lukt niet). Wie op vrijdag het Rietveldhuis bezoekt, kan op zondag eindigen in Kinderdijk. Lees een reisverslag via nrcnext.nl/links