Microsoft wil Yahoo toch kopen, maar zonder top

Microsoft is nog altijd geïnteresseerd in een overname van internetzoekmachine Yahoo. Onder één voorwaarde: de gehele top van het bedrijf moet vervangen worden.

Gisteravond werd duidelijk dat ’s werelds grootste softwarebedrijf nog altijd niet klaar is met het overnamespel rond Yahoo. Ook al liepen de onderhandelingen in mei stuk en wees Yahoo een laatste bod van bijna 50 miljard dollar (32 miljard euro) af. En zelfs al tekende Yahoo even later een verregaande samenwerkingsovereenkomst met concurrent Google, om diens advertenties te gaan plaatsen bij zoekresultaten.

Microsoft wil echter alleen praten over een overname als de invloedrijke belegger Paul Icahn, met 5 procent van de Yahoo-aandelen, onderdeel uitmaakt van dagelijkse leiding. Bovendien moet de huidige topman, Jerry Yang, weg. Microsoft-baas Steve Ballmer wil niet meer met Yang onderhandelen. De druk op Yang wordt hierdoor erg groot: eerder had Icahn ook al zijn vertrek geëist.

Onder druk van de beleggers is inmiddels al een groot aantal managers uit de Yahoo-top verdwenen – al dan niet vrijwillig. De aandeelhoudersvergadering waar over Yangs toekomst besloten wordt, is op 1 augustus. Beleggers zagen de waarde van hun Yahoo-aandelen de afgelopen tijd alleen maar dalen. Maar het aandeel veerde op met 12 procent nadat Microsoft bevestigd had dat het nog steeds serieus geïnteresseerd is in Yahoo. Microsoft heeft ondertussen ook een poging gedaan om alleen de zoekactiviteiten van Yahoo over te nemen. Als de onderhandelingen in augustus heropend worden, zou het om een overname van het hele bedrijf gaan.

Eerdere stukken over de overnamestrijd op nrc.nl/yahoo