Mentsjov verliest nu al tijd

Denis Mentsjov (tweede van links) in het wiel van zijn ploeggenoot Sébastian Langeveld op weg naar Nantes. De Russische kopman verloor 38 seconden op zijn belangrijkste concurrenten. Foto AP Riders with the Rabobank cycling team pass under a bridge during the third stage of the Tour de France cycling race between Saint-Malo and Nantes, western France, Monday July 7, 2008. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

Denis Mentsjov, kopman van de Raboploeg, heeft gisteren in de derde etappe 38 seconden verloren op zijn concurrenten. De rit van Saint-Malo naar Nantes werd gewonnen door de Fransman Samuel Dumoulin.

Dumoulin bleek de snelste sprinter van een vluchtgroep van vier renners die al in de eerste kilometers waren ontsnapt. Zijn landgenoot Romain Feillu, derde, nam de gele leiderstrui over van de Spanjaard Alejandro Valverde.

„Kostbare seconden verlies waar het niet nodig is”, concludeerde ploegleider Erik Breukink direct na de etappe. Kopman Mentsjov raakte op 25 kilometer van de finish in een bocht op achterstand van het eerste deel van het peloton. „Iedereen wist dat het daar wringen zou worden en dat je daar vooraan moest zitten”, zei Breukink. „Vlak voor de bocht viel Denis ineens vijftig plaatsen naar achteren. Dan zit je verkeerd.”

Ploeggenoot Laurens ten Dam reed op dat moment dicht bij Mentsjov in de buurt. „Denis pakte even te weinig risico’s, dan verlies je zo twintig plekken. Ik riep nog: Denis, Denis, hup! Maar dat weet hij zelf ook wel. Het is zo hectisch op dat moment. Hij is bergop super en in de tijdrit ook. Dit soort ritten zijn voor hem misschien wel het moeilijkst.”

Volgens Ten Dam dankte Mentsjov, die zelf aangeslagen in de ploegbus verdween, het aan zijn ploeggenoten dat hij geen twee minuten had verloren. Toch wilde hij zijn kopman niet te veel kwalijk nemen. „Een renner als Cadel Evans is ook geen specialist in dit soort situaties maar die is opgegroeid in België. Denis in Spanje, daar wordt nou eenmaal anders gekoerst.”