Meerdere personen in cel blijft mogelijk

Het gebruik van meerpersoonscellen blijft gehandhaafd, ondanks een toenemende leegstand van Nederlandse gevangenissen. Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren bekend gemaakt.

Ze reageert daarmee op kritiek van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Volgens de Raad is de kans groot dat gevangenen ten onrechte in meerpersoonscellen worden geplaatst. Volgens de staatssecretaris blijft het gebruik nodig om flexibel met de cellencapaciteit om te kunnen gaan en is de meerpersoonscel een „volwaardige vorm van detentie”. Uitbreiding van het gebruik van de meerpersoonscel staat ook in het regeerakkoord en moet een jaarlijkse besparing van 50 miljoen euro opleveren.

Het plaatsen van meerdere gevangenen in één cel werd door de vorige minister van Justitie geïntroduceerd als noodoplossing voor het cellentekort. Het delen van een cel is buitengewoon impopulair onder gedetineerden, blijkt uit een recente enquête door de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De afgelopen jaren is het tekort omgeslagen in een toenemend overschot. In Nederland staat intussen één op de vijf cellen leeg en worden veel gevangenissen gesloten. Sinds begin vorig jaar heeft Albayrak 1.200 cellen laten sluiten, een kleine 10 procent van het totaal. Er zitten dit jaar 4.000 minder gevangen vast dan in 2005, een afname van meer dan 20 procent. De leegloop kwam als verrassing. Het ministerie van Justitie verwachtte opnieuw meer gevangenen. Dat gaven ramingen aan van het WODC, het onderzoeksinstituut van het ministerie.

Volgens Albayrak is de daling een gevolg van maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn om criminaliteit te bestrijden. Maar volgens onderzoekers is dat verband niet duidelijk. Ook het toenemend gebruik van taakstraffen zou een oorzaak kunnen zijn.

Lees een recent artikel over leegstand in gevangenissen op nrc.nl/binnenland