Lettuce wraps

Voor 4 personen als voor- of lunchgerechtgrote bladen sla (malse kropsla of ijsbergsla)150 gram groene asperges, mini-maïs of bimi 150 gram shiitake200 gram waterkastanjes uit blik4 tot 5 lente-uitjes50 gram rijstvermicelliplantaardige olie 1 dessertlepel geraspte verse gember2 tenen knoflook, gepeld en uit de knijper2 lap cheong (Chinese worstjes), circa 60 gram, in dunne plakjes200 gram rundergehakt of tartaar, verkruimeld2 eetlepels mirin1 eetlepel oestersauszeezout naar smaak

De eerste keer dat ik rijstvermicelli frituurde, kon ik mijn ogen niet geloven. Dat de dunne draadjes ongekookte deegwaar zo mooi zouden souffleren had ik nooit verwacht. Het is in een mum van tijd gebeurd en het enige waar je voor moet zorgen is dat de olie heet genoeg is.

Was de slabladen en dep ze goed droog. Bewaar ze tot het serveren in de koelkast. Snijd de asperges bij en schil zo nodig de onderkant als ze dik of taai zijn. Snijd de asperges in stukjes van circa 3 centimeter. Snijd de steeltjes van de shiitake bij en veeg of borstel ze schoon. Snijd ze in dunne plakjes. Giet de waterkastanjes af en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in plakjes.

Haal de nesten rijstvermicelli voorzichtig uit elkaar en breek ze doormidden. Verhit een laag plantaardige olie in een wok op hoog vuur tot 180°C. Frituur de vermicelli in 3 tot 4 porties in de hete olie tot ze gesouffleerd en bros zijn. Dit duurt maar 30 tot 40 seconden. Laat uitlekken op een schaal, bedekt met keukenpapier. Houd warm in een lauwe oven.

Giet de olie op een paar eetlepels na uit de wok en zet de wok op een matig vuur. Voeg de gember, knoflook en plakjes worst toe en roerbak circa 30 seconden. Voeg het verkruimelde gehakt toe en roerbak een minuut. Voeg dan de asperges, shiitake en waterkastanjes toe en roerbak een paar minuten. Voeg de mirin, oestersaus, lente-uitjes en wat zout toe en roerbak nog 1 of 2 minuten. Schep het mengsel over in een schaal.

Zet de schalen met het roerbakmengsel, slabladen en gepofte vermicelli op tafel en laat iedereen zelf de slabladen vullen.

Kim Maclean

Morgen: Poon uit de oven

    • Kim Maclean