Laat het spel een spel zijn

Criticus Margaret Robertson riep gamemakers onlangs op hun filmaspiraties te laten varen. „Games hebben andere sterke punten. Waarom probeert iedereen films na te bootsen?” Spelontwerper Hideo Kojima is sinds 1987 succesvol met Metal Gear, een spionagegame die stiekem een film wil zijn. Metal Gear Solid 4 lijkt verstoppertje voor gevorderden. Als rauwdouwer Solid Snake sluipt de speler achter vijandelijke linies door hoog gras en ventilatieschachten. Wordt Snake gezien, dan kan hij naar zijn wapens grijpen, maar de game is ook zonder bloedvergieten uit te spelen. Helaas onderbreekt Kojima zijn actie vaak met filmpjes vol filosofisch gewauwel en gestoorde personages. De speler zit langer te kijken dan te spelen. Jammer, want het sluipen is hartstikke spannend. Robertson heeft gelijk: games should be games.

Niels ’t Hooft

    • Niels `t Hooft