Kunst van internet veiling mag terug naar kunstenaars

Amsterdam, 8 juli. Kunstenaars van wie werken via een internetveiling worden aangeboden door het Instituut Collectie Nederland (ICN), kunnen hun creaties gratis terugkrijgen. Dat heeft minister Plasterk gisteren bepaald. Vorig jaar begon het ICN met de verkoop van kunstwerken via de veilingsite eBay. Het ging om 1.400 voorwerpen die niet meer pasten in de collectie van musea en waarvoor ook andere instellingen geen belangstelling hadden. De veiling veroorzaakte commotie onder de makers van de werken, die niet waren ingelicht. Het ging om werken gemaakt in het kader van de afgeschafte Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), die kunstenaars in staat stelde werk te ruilen voor een uitkering. Het ICN wil dit jaar een tweede veiling houden. Kunstenaars uit de oude BKR-regeling die daarmee niet instemmen, kunnen hun werk kosteloos terugkrijgen.