Koersdaling op Europese beurzen

De Europese beurzen hebben vanmorgen zware verliezen geleden, net als die in Azië. De AEX-index zakte 2,25 procent en kwam voor het eerst sinds december 2005 even onder de 400 punten.

Rond het middaguur trad licht herstel op. Aanleiding voor de koersdalingen zijn nieuwe zorgen over de financiële sector. Twee Amerikaanse hypotheekverstrekkers zouden volgens een rapport van zakenbank Goldman Sachs in grote problemen verkeren. Volgens Lehman Brothers, een andere Amerikaanse zakenbank, zouden de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac in totaal 75 miljard dollar (47,7 miljard euro) aan extra kapitaal moeten aantrekken om het hoofd boven water te houden.

Daarmee is een jaar na het begin van de kredietcrisis de rust nog niet teruggekeerd in de financiële wereld. In Amsterdam daalde verzekeraar Aegon met 4,6 procent. ING en Fortis verloren elk 3,5 procent en SNS Reaal daalde 4,3 procent. Beleggers verkochten over een breed front aandelen.

Ook de technologiesector leed grote verliezen door angst dat Europa in een recessie belandt. Het aandeel Tomtom stond – na een aanvankelijke dip van 14,2 procent – rond de middag 13,2 procent lager, door een negatief rapport van Goldman Sachs over de markt voor navigatieapparatuur.

Volg de laatste beurskoersen op nrc.nl/economie