Kamerlid begint een luchttaxibedrijf

Een nieuwe luchtvaartmaatschappij in deze tijd van hoge olieprijzen, ecotaks en economische neergang? Ronald Kortenhorst, net vertrokken als Tweede Kamerlid voor het CDA, waagt het er op. Vandaag presenteerde hij op Schiphol zijn nieuwe luchttaxibedrijf Sky-taxi.

Het eerste toestel, een Cessna Citation Mustang, moet in september beschikbaar zijn voor vluchten binnen Europa. Schiphol-Oost en Lelystad zullen de uitvalsbases zijn. De Cessna biedt plaats aan maximaal vier passagiers. Kortenhorst richt zich op de zakelijke markt, maar hij houdt zijn banden met Den Haag warm. Wellicht dat ook vluchten voor de overheid in de toekomst via zijn commerciële onderneming kunnen lopen.

Ondanks de economische neergang verwacht Kortenhorst dat er voldoende vraag zal zijn naar zijn product. „Een zakenreis is in veel gevallen niet een kwestie van kiezen, zoals bij een vakantie. Het is functioneel vliegen. De reis moet worden gemaakt om bij voorbeeld contracten af te sluiten. Met lijndiensten vliegen is vaak niet efficiënt, met een luchttaxi vliegen wel.”

Anne Cor Groeneveld, directeur van AllPlanes, een luchtvaartdienstverlener op Schiphol, geeft Sky-taxi wel een kans van slagen. „Brandstof en toeslagen vormen maar een klein deel van de kosten voor een luchttaxibedrijf. Bij de grote lijndiensten zijn die kosten naar verhouding veel hoger.” Het verschil tussen de prijs voor een business class ticket en vervoer per luchttaxi zou door de hoge brandstofprijs wel eens kleiner kunnen worden, denkt Groeneveld.

Sky-taxi is het tweede bedrijf in zijn soort dat dit jaar is begonnen. In januari werd Bikkair opgericht op Rotterdam Airport, een vervoerder met een vergelijkbaar product. Bikkair is nog geen groot succes.

Ook voor de chartermarkt werd dit jaar een nieuwe luchtvaartmaatschappij opgericht. In februari zag Amsterdam Airlines het levenslicht, een bedrijf dat zich richt op vakantiecharters. Deze nieuwkomer heeft één vliegtuig, een Airbus A320, waarmee sinds vorige maand zou worden gevlogen. Maar het toestel staat al weken geparkeerd op Schiphol-Oost – de eerste klant, de Turkse touroperator Turjet, bleek tickets te verkopen onder valse garanties, waarna Amsterdam Airlines het contract verbrak.

Het enige toestel staat nu geparkeerd op Schiphol-Oost, vlakbij de hangar waar straks ook de Cessna van Sky-taxi moet komen te staan.