Internet Weblog van de dag

Fu Mingxia Zie Fu Mingxia in het water duiken op nrc.nl/China China's Fu Mingxia dives in the three-meter springboard event Sunday, May 9, 1999, at the 1999 FINA/USA Diving Grand Prix at the International Swimming Hall of Fame in Fort Lauderdale, Fla. Mingxia won the event. (AP Photo/The Sun-Sentinel, Preston C. Mack) Associated Press

Opmerkelijke uitspraak. Bettine Vriesekoop zocht de succesvolle Chinese schoonspringcoach Yu Fen op in het zwemcomplex bij de universiteit waar de nationale ploeg zich voorbereidt op de Spelen. De coach is de eerste die zegt dat het topsportklimaat in China niet van deze tijd is. „Chinese topsporters worden te eenzijdig opgeleid. Coaches moeten meer aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van atleten. De universiteitsteams moeten ook meer financiële steun en status krijgen”, zegt Yu Fen.

Haar uitspraken zijn opmerkelijk, omdat het in China niet gebruikelijk is dat coaches openlijk kritiek leveren op het sportsysteem. Van 1975 tot 1979 maakte Yu zelf deel uit van het nationale duikteam. Maar omdat ze overtraind was, raakte ze geblesseerd.

Op haar achttiende nam ze afscheid van de schoonspringsport en meldde zich bij de Sportuniversiteit van Wuhan, waar ze naast haar studie de studenten van de plaatselijke districtsportschool coachte. „Ik heb ervaren hoe vluchtig succes is. Toen ik gedwongen was te stoppen, stond ik plotseling met lege handen.”

In Wuhan kwam ze voor het eerst in contact met een begaafd meisje: de beroemde schoonspringster Fu Mingxia. „Ik zag direct haar gratie en vastberadenheid. Ze was toen pas vijf, maar ik wist dat ik goud in handen had.”

Zie Fu Mingxia in het water duiken op nrc.nl/China