Huurling Mann krijgt 34 jaar cel

Een rechtbank in Equatoriaal-Guinee heeft gisteren de Britse huurling Simon Mann veroordeeld tot ruim 34 jaar gevangenisstraf voor het leiden van een nooit uitgevoerde coup tegen de regering van het West-Afrikaanse land. Ook een Libanese zakenman en vier Equatoriaal-Guineeërs werden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk achttien en zes jaar.

Mann (56) werd vier jaar geleden met zeventig andere huurlingen in Zimbabwe opgepakt, toen hij op weg was om president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo af te zetten. Ze waren daar geland met een vliegtuig om wapens op te pikken, maar werden ontdekt. Dit jaar leverde de regering van president Mugabe hem uit aan het kleine, zeer olierijke Equatoriaal-Guinee.

Mann, opgeleid aan de elitekostschool Eton en een voormalig lid van de Britse speciale commando-eenheid SAS, ontkende tijdens het proces dat hij het brein achter de coup was. Hij heeft wel toegegeven betrokken te zijn geweest bij de samenzwering om Mbasogo af te zetten.

Volgens Mann was het doel van de samenzweerders om de oppositieleider Severo Moto, die in ballingschap in Madrid woont, aan de macht te helpen. Hun opdrachtgever en financier zou een rijke, in Londen woonachtige Libanese zakenman zijn, die met Moto aan de macht hoopte oliecontracten te kunnen afsluiten. Mann zei ook dat Mark Thatcher, zoon van de Britse ex-premier Thatcher, wist van de coupplannen. Mark Thatcher kreeg in 2005 een boete van een Zuid-Afrikaanse rechter voor zijn aandeel in het complot.

Andere, meer onafhankelijke reconstructies dichten Mann echter een veel prominentere rol toe. Hij en zijn medecoupplegers zouden zelf uit zijn geweest op de lucratieve oliehandel.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is marteling in de gevangenissen van het land gebruikelijk. (AP, Reuters)