Herontdek de stad

Regel ’t Maart stuurt je op pad met een tas vol geheimzinnige pakketjes.

De tour is zeer uitgebreid. Verlekkerd kijken we naar alles wat lui op het terras zit.

Met de duifjestour ben je even toerist in eigen stad, zonder dat je achter een dame met parapluutje hoeft aan te hobbelen. Foto Ben van Duin Duin, Ben van

Stel je voor. Je staat op de Dam en krijgt een sms’je met de volgende boodschap: ‘Neptunes heeft jullie iets te vertellen, knipoog.’ En dan zie je het. Midden op de Dam, tussen de duiven en de toeristen, ligt aan de voet van het levende standbeeld Neptunes een blauwe envelop waarop geschreven staat: Duifjestour. Dat is het begin van een speurtocht door Amsterdam.

Opgetogen dat we de eerste boodschap hebben ontdekt, maken we de blauwe envelop open. Die blijkt gevuld te zijn met genummerde briefjes. Het eerste heet ons lieflijk welkom op de Dam. ‘Dit is jullie dagje om te koeren en te tortelen met elkaar.’

Met de duifjestour ben je even toerist in eigen stad, zonder dat je achter een dame met spraakgebrek en parapluutje hoeft aan te hobbelen. Of naar drie talen op een krakend cassettebandje luistert. Bepakt en bezakt met aanwijzingen, een plattegrond van Amsterdam en een tas met hoogst geheimzinnige pakketjes, die we bij de tweede stop krijgen, kan een onzichtbare gids ongedwongen haar werk doen.

Al snel blijkt dat ook het bekende kan verrassen tijdens deze stadstour. Bijvoorbeeld als we op het bankje bij de buste van Multatuli plaatsnemen op de Torensluis. Naast ons eten (echte) toeristen patat en noedels, maar wij zitten er met onze net uitgereikte Puccini-bonbons en mogen uit de grabbeltas pakketje nummer drie vissen: een flesje bubbelwijn met aardbeiensmaak, twee glazen en een elektrisch kaarsje voor de romantiek. ‘Toast op jullie dag’, staat er op het bijbehorende briefje.

Het grote brein achter de briefjes, verrassingspakjes en route is Maartje Weekhout (32). Ze is tuinvrouw geweest, reisleider en koerier, maar het regelen van verrassingsdagen voor mensen vindt ze het leukst. In 2004 begon ze haar eigen Amsterdamse uitjesbureau Regel ’t Maart dat verrassingsdagen op maat biedt, maar ook (stads)tochten die helemaal kant-en-klaar zijn, zoals de romantische tandemtour, duifjestour en dijkrally.

Het is wel even schrikken als we lezen dat we na het bubbelmoment de Kalverstraat in worden gestuurd, uitgerekend op zaterdagmiddag. Gelukkig hoeven we niet verder te lopen dan boekhandel De Slegte, waar we op zoek moeten naar ‘de papegaai’. En de mobiel moet ook uit. Een wel erg mysterieuze aanwijzing. We zien een bordje met ‘papegaai’ naast een deur. Het blijkt een schuilkerk te zijn. Een waar toevluchtsoord om de winkelende massa te ontvluchten. Onze gids gunt ons hier ‘een sereen’ moment. Pakje nummer vier is een portemonnee met muntjes om een kaars op te steken en een wens te doen.

Zes à zeven uur op pad doe je natuurlijk niet alleen te voet. De logistiek van de duifjestour is goed uitgekiend. We reizen met tram, metro, taxi én de Stop/Go, een klein GVB-busje dat de hele Prinsengracht afrijdt en waarin je al hobbelend over de bruggen het gevoel krijgt dat je in een Turkse dolmus zit. Leuk is dat je in de kleine ruimte makkelijk contact legt met de andere inzittenden. „Sommige deelnemers vinden de duifjestour lijken op tv-programma Peking Express”, zegt Weekhout. „Je racet van hot naar her en krijgt verschillende opdrachten.”

De opzet van de stadstour is dat we zoveel mogelijk verschillende indrukken verzamelen en gevoed met broodjes, kopjes koffie en Franse toetjes uit de tas is dat lang vol te houden. Maar tijdens de audiotour door de Jordaan, helemaal aan het einde, worden we hoofdzakelijk nog op de been gehouden door smartlappen en macabere buurtverhalen over gezinnen in vochtige kelders. De duifjestour is niet alleen verrassend, maar ook best ambitieus concluderen we. Maartje Weekhout houdt niet van half werk. Terwijl we langs geheime hofjes en bloemenstraten struinen, kijken we verlekkerd naar alles wat schuin, scheef en lui op terrassen hangt. En besluiten dat dat ook best een goede manier is om op dit uur van de dag van de stad te genieten.

Voor meer info en andere uitjes: www.regeltmaart.nl. De Duifjestour kost 92,50 euro p.p. Tijd: tussen 11.00 en 18.00 uur.

    • Katja Kreukels