Gasunie leent van EIB

De Europese Investeringsbank (EIB) leent Gasunie 500 miljoen euro voor uitbreiding en modernisering van het Nederlandse distributienetwerk voor gas. Het gaat om de grootste lening van de EIB aan Nederland tot nu toe.

Het contract voor de eerste 375 miljoen euro is inmiddels getekend, eind dit jaar of begin volgend jaar volgt de resterende 125 miljoen. Met de lening financiert Gasunie een deel van het 1,1 miljard euro kostende project om van Nederland het gasknooppunt van Europa te maken. Het project behelst onder meer de aanleg van 300 kilometer aan nieuwe pijpleidingen en bijbehorende infrastructuur. De behoefte aan distributiecapaciteit voor gas stijgt al jaren. Het Nederlandse pijpleidingennet is aangesloten op een van de hoofdaders van het Europese gasnetwerk. „Door de geografische positie van Nederland is dit project van belang voor heel West-Europa”, zegt EIB-president Philippe Maystadt. Vorig jaar stak de EIB 5,9 miljard euro in energieprojecten.