G8: miljard euro voor boeren in Afrika

Nieuws van de G8-top in het Japanse Toyako:

De Europese Commissie wil een miljard euro aan niet-uitgekeerde landbouwsubsidies geven aan Afrikaanse boeren, om de voedselcrisis te bestrijden. Op de openingsdag van de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland spraken de regeringsleiders en staatshoofden gisteren over de armoede in Afrika. Voor de gelegenheid waren ook de leiders van zeven Afrikaanse landen uitgenodigd om mee te praten met de acht (de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland).

Voor de top sprak de Russische president Medvedev apart met zijn Amerikaanse collega Bush. Het is de eerste G8 voor Medvedev en het was ook de eerste keer sinds zijn benoeming dat hij en Bush elkaar spraken. Na afloop zei Medvedev dat ze van mening verschillen over het Amerikaanse raketschild, waarvan onderdelen in Tsjechië en Polen geplaatst moeten worden. Hij zou de plaatsing van het schild, en de mogelijkheid dat ook onderdelen in Litouwen geplaatst worden, „absoluut onacceptabel” hebben genoemd.

Bush en Medvedev waren het wel eens over de diplomatieke benadering van Noord-Korea en Iran. Bush, die zijn laatste G8 meemaakt, noemde de Russische president „een slimme vent, die de kwesties heel goed begreep. Er zijn terreinen waarop we kunnen samenwerken in ons gezamenlijke belang.”

Bush kwam gisteren al aan in Japan, waar hij samen met premier Fukuda hun beider besluit verdedigde om volgende maand aanwezig te zijn bij de openingsplechtigheid van de Olympische Spelen in Peking. Wegblijven zou „een belediging voor het Chinese volk zijn”, aldus Bush, en het moeilijker maken om „eerlijk met de Chinese leiders te spreken”. Fukuda zei dat de Spelen niet met politiek verbonden moeten worden. (AP, Reuters)