Film van de dag

Liza Minelli als de nachtclubzangers Sally Bowles in Cabaret (Bob Fosse, 1972, VS)

Cabaret. Fameuze musical met Liza Minnelli als de zorgeloze, ambitieuze Amerikaanse nachtclubzangeres Sally Bowles die in het vooroorlogse Berlijn Engelsman Michael York moet delen met de Duitse baron Helmut Griem. Onvergetelijke liedjes van John Kander en Fred Ebb weerspiegelen het politieke en private leven buiten de de Kit Kat Club en geven er grimmig commentaar op. Oscars voor regisseur Fosse, Minnelli en Joel Grey als de ‘ceremoniemeester’. De film is een bewerking van Kander en Ebbs musical uit 1966, die weer is gebaseerd op Christopher Isherwoods Goodbye to Berlin, over zijn herinneringen aan de vrolijke anarchie van de Weimarrepubliek, aan een stad vol tingeltangels, bohémiens en seksuele ballingen. De decadentie van het Berlijn van de jaren 20 en begin jaren 30 werd uiteindelijk rigoureus vernietigd door de nazi’s.BBC 1, 0.25-2.25u. André Waardenburg

    • André Waardenburg