Feest

IMG_0643.JPGRusland heeft sinds vandaag een nieuwe nationale feestdag: de Dag van Familie, Liefde en Trouw. De Russen krijgen er geen vrij voor, maar toch wordt het feest in het hele land gevierd met allerlei vrolijke folkloristische activiteiten. Het voornaamste doel is het grote aantal echtscheidingen terug te dringen en het geboortecijfer op te stuwen, zodat de stralende toekomst van de Russische natie gewaarborgd kan blijven.Svetlana Medvedeva, de vrouw van de president, leidt het organiserend comité. Zij heeft ook het logo uitgekozen: een madeliefje. Het is tenslotte het Jaar van het Gezin, waarin de overheid al meer ludieke acties heeft verzonnen om het Russische gezinsleven te inspireren. Zo krijg je in sommige steden een auto als bonus bij het ter wereld brengen van een kind en zijn er ook tal van gunstige hypotheekvoorwaarden te verkrijgen bij procreatie. Bovendien blijkt uit een opinieonderzoek van vorige week dat bijna zestig procent van de nieuwe middenklasse, bang is  voor politieke instabiliteit, maatschappelijke onrust en economische rampspoed.  Het merendeel van die middenklasse geeft er daarom de voorkeur aan in het Westen te leven, waar ze meer rechtsbescherming hebben.  Als je die dreigende emigratie optelt bij het sterk dalende geboortecijfer, blijven er weinig Russen over. De Dag van FLT moet een ommekeer in die demografische situatie teweegbrengen. Zo is er in Moskou vanmiddag naast de Loezjkovbrug bij metrohalte Tretjakov een bankje onthuld waarop ruziënde echtparen elkaar weer kunnen vinden, omdat de beide helften van dat bankje naar elkaar toe hellen en je dus niet anders kunt dan dicht tegen je gehate partner aan zitten. Voor hen die het is gelukt om 25 jaar getrouwd te blijven zijn er medailles die tijdens speciale ceremonies zullen worden uitgereikt. Voor jonge geliefden met relatieproblemen is er zelfs een website geopend waar ouders en psychologen gratis adviezen geven. En in de regio Krasnodar wordt een week lang actie gevoerd om vrouwen ervan te weerhouden zich te laten aborteren, tot groot genoegen van de kerk, die abortus het liefst zou willen verbieden.  De nieuwe feestdag valt samen met een religieuze feestdag, die van de heiligen Fjodor en Fevronia. Zij gelden in de Russische geschiedenis als het ideale gelukkige stelletje en kunnen dus een stichtelijk voorbeeld zijn voor de Russen.  De FLT-viering wordt dan ook enthousiast gesteund door de orthodoxe kerk. Volgens patriarch Aleksej II is de nieuwe feestdag dan ook een goede stimulans voor het gezinsleven. Er is echter een nadeel: voor orthodoxe gelovigen valt de Dag van de FLT middenin een periode van onthouding: niet alleen op het gebied van alcoholconsumptie, maar ook op dat van seks. 

    • Michel Krielaars