Fabrieken dicht

Vanaf vandaag zullen rond de 300 fabrieken in de havenstad Tianjin en Tangshan hun deuren sluiten. In Tianjin zullen in augustus de Nederlandse voetballers hun voorrondes spelen. Niet alleen fabrieken in deze havenstad maar ook bedrijven in Peking en Hebei moeten hun uitstoot verminderen. In Tangshan staan vooral cementbedrijven en kleine energiecentrales en Hebei staat

tianjin.jpgVanaf vandaag zullen rond de 300 fabrieken in de havenstad Tianjin en Tangshan hun deuren sluiten. In Tianjin zullen in augustus de Nederlandse voetballers hun voorrondes spelen.

Niet alleen fabrieken in deze havenstad maar ook bedrijven in Peking en Hebei moeten hun uitstoot verminderen. In Tangshan staan vooral cementbedrijven en kleine energiecentrales en Hebei staat bekend om zijn staalindustrie en vervuilende leerlooierijen.

Het sluiten van de fabrieken is onderdeel van een grootschalige campagne om te zorgen dat de lucht schoon is en dat de atleten onder de best mogelijk omstandigheden hun toernooi kunnen afwerken.

chinavervuiling.jpgOp sommige wegen in Peking staan borden met de tekst: “Mistig? Rijd niet te hard en houd afstand.”

Maar vorige week, toen ik zo’n bord passeerde, was dat pas op het laatste moment zichtbaar. De lucht zat dus de hele week potdicht. Totdat vlak voor het weekend een enorme regenbouw losbarstte.

Of het om artificele of echte regen gaat is altijd moeilijk te zeggen. Soms publiceren de autoriteiten een bericht in de staatskrant over het forceren van regen. Regenmakers schieten dan zilveriodine de lucht in om zo de lucht te bezwangeren.

Hoe dan ook. Afgelopen zondag heeft iedereen in Peking kunnen genieten van een stralende zonnige dag.

Als de lucht blauw is in Peking lijkt het letterlijk of je weer adem kunt halen.

Maar het sluiten van de fabrieken heeft nog geen direct gevolg: vandaag ligt Peking opnieuw bedekt onder een dikke laag smog.

    • Bettine Vriesekoop