En Jans heeft geen knot meer

Een vakantieboek kopen is natuurlijk het begin van de zomervakantie. Meer heeft een mens op vakantie niet nodig. Dat was mijn opvatting als kind, toen ik op de braderie op ons zomeradres elk jaar voor tien cent een oud Tina-zomerboek van een paar jaar daarvoor aanschafte. Dat het boek oud was, gaf niet; strips over meisjes met paarden verjaren niet.

Daarna volgde een vakantieboekloze tijd, want aan vakantieboeken voor volwassenen, zoals gemaakt door Hans Ubbink (de modeontwerper die al die overhemden met bloemrijke manchetten ontwerpt waar je tv-presentatoren altijd in ziet), of door Geenstijl, met blotetietenmeiden, had ik geen zin.

Maar dan zie je op een onbewaakt ogenblik ineens het Jan, Jans en de kinderen vakantieboek liggen. ‘Met meer dan 120 strips’. En: ‘Met reisverhalen van Martin Bril, Floortje Dessing, Jochem van Gelder en Kluun’. Die laatste bonus vond ik wel een beetje vreemd. Floortje Dessing zie ik wel in Jan Jansverband opereren, als avontuurlijke vriendin van Karlijn bijvoorbeeld. Maar Kluun en Jans? Dat levert gewoon problemen op. Vermoed ik.

Toch gekocht, en het kwam allemaal terug, al die uren dat ik verzonken was geweest in het intens saaie, maar daarom zo geruststellende bestaan van JJedK. Ook herinnerde ik me weer welke strips ik altijd had overgeslagen; die waarin de rooie kater lange monologen hield over zijn geamputeerde seksualiteit. Maar daar voel ik me niet schuldig over; Jan Kruis heeft zelf ooit toegegeven dat hij altijd rooie katerstrips tekende als hij geen inspiratie had.

Er is ook zo lekker weinig veranderd aan de strips. Nou ja, ze worden niet meer door Jan Kruis getekend, maar door Studio Jan Kruis. En Jans heeft geen knot meer, maar zo’n metamorfosekapsel met van die naar voren gekamde plukjes. Verder is niemand in de familie opgegroeid of doodgegaan, en de pony van Jeroentje, die nog altijd ‘Hoi pipeloi’ zegt, is nooit bijgeknipt. Ook al zo geruststellend.

Het enige bizarre waren dus die vakantieverhalen van BN’ers, waarbij Jochem van Gelder de kroon spande. Die wilde, schrijft hij, nooit meer op vakantie omdat hij overal herkend werd door Nederlanders. Ja, dat krijg je als je een megasucces als Praatjesmakers presenteert. Zijn oplossing: alleen nog naar het Landal GreenPark op Texel. Daar komen namelijk alleen Duitsers, en die kennen Jochem niet.

Dus, Jochemfans, jullie weten waar jullie moeten zijn deze zomer. Als jullie hem zien, zeg maar ‘Hoi pipeloi’. Dan weet hij genoeg.

    • Aaf Brandt Corstius