Ellian is wel erg laat bang voor Iran

Afshin Ellian is onthutst over uitspraken van IAEA-directeur ElBaradei, die in een interview met Al Arabiya gezegd heeft dat Iran binnen (ten minste) zes maanden à een jaar via een crashprogramma de atoombom zou kunnen maken (Opiniepagina, 5 juli).

Een paar kanttekeningen bij zijn weergave. In alle internetvideootjes van dat interview tref ik wel het antwoord van ElBaradei aan, maar niet de gestelde vraag. Het zou mij niet verbazen als die was geweest: ‘denkt u dat Iran op een kwade dag de wereld plotsklaps met een kant-en-klaar kernwapen kan verrassen?’ Het antwoord van ElBaradei is ontkennend: Iran moet eerst uit het Nonproliferatieverdrag stappen, zou dan na een uiterste krachtsinspanning na ten minste zes maanden à een jaar de bom binnen bereik kunnen hebben. Logischerwijs volgt dan de conclusie: „therefore, Iran will not be able to reach the point where we would wake up one morning to an Iran with a nuclear weapon”. Dit wordt door Ellian vertaald met: „Eerder zou Iran niet in staat zijn om het punt te bereiken waarop we op een ochtend wakker zullen worden met een Iran met een nucleair wapen”. Maar ‘therefore’ betekent dus, bijgevolg. De strekking van zijn antwoord is geruststellend bedoeld: met het opzeggen van het Nonproliferatieverdrag, het starten van een crash programme zal enz. Iran ons ‘bijgevolg’ geen verrassingsscenario kunnen presenteren, we hebben nog ten minste een waarschuwingstijd van zes maanden à een jaar. Ben ik net als Ellian verontrust over het feit dat ElBaradei ‘in verschillende talen verschillende informatie aan de wereld’ geeft? Minder, want ElBaradei sprak op 5 december 2005 exact dezelfde woorden in een engelstalig interview met The Independent.

Ko Colijn

defensiedeskundige.

    • Ko Colijn