Courgette en saffraan

We eten de hele week pasta. Vandaag verse tagliatelle met een delicate saus van ham, courgette, saffraan en room.

Voor 2 personen:

enkele draadjes saffraan

2 eetlepels pijnboompitten

1 courgette

1 eetlepel olijfolie

100 g plakjes rauwe (Italiaanse) ham

250 g verse tagliatelle

75 ml slagroom

Breng voor de pasta een grote pan met royaal gezouten water aan de kook. Laat een koekepan op hoog vuur heet worden. Doe de saffraandraadjes in de pan en rooster ze een paar tellen. Laat de saffraan afkoelen en wrijf de draadjes tot een fijn poeder. Rooster intussen de pijnboompitten in dezelfde hete koekepan tot ze licht gekleurd zijn. Laat afkoelen. Snijd de courgette in dunne lucifers. Snijd reepjes van de plakjes ham. Verhit de olijfolie in de koekepan en voeg de courgetteplakjes toe. Draai het vuur laag en laat ze 3–4 minuten zachtjes bakken. Kook intussen de tagliatelle beetgaar. Voeg de reepjes ham toe aan de courgette en bak ze twee minuten mee. Voeg dan de room, de saffraan en de pijnboompitten toe en warm een minuutje mee. Giet de pasta af en vang daarbij een half kopje van het kookvocht op. Meng de pasta en het kookvocht door de saus en warm alles nog 30 seconden goed door. Proef en maak de pasta op smaak met zout en peper. Parmezaanse kaas mag, hoeft niet.

Stuur jouw lekkerste pastarecept naar nrcnext.nl/koken. Kijk op nrc.tv om Janneke in haar eigen keuken aan het werk te zien

    • Janneke Vreugdenhil