Corruptieproces Thaksin begonnen

Het Thaise Hooggerechtshof is vandaag begonnen met het corruptieproces tegen de voormalige premier Thaksin Shinawatra en zijn echtgenote Pojaman. Ruim anderhalf jaar nadat Thaksin met een militaire staatsgreep werd afgezet, staan zij terecht over de aankoop van een stuk grond in het centrum van Bangkok, tijdens Thaksins premierschap. Hij zou zijn invloed hebben aangewend om de prijs naar beneden te krijgen.

Thaksin heeft altijd gezegd dat de aanklachten politiek zijn, een poging van de interim-regering die na de coup werd aangesteld om met hem af te rekenen. De huidige regeringspartij PPP, waarin de restanten van Thaksins verboden partij Tai Rak Tai zich verenigd hebben, heeft geprobeerd de zaak tegen te houden met het argument dat de interim-regering niet legitiem was. Dat de rechtbank het proces doorzet tegen de oud-premier, wordt in Thailand als een nieuwe ontwikkeling gezien.

Drie van Thaksins advocaten zijn onlangs door het Hooggerechtshof veroordeeld voor poging tot omkoping van rechtbankmedewerkers. Vandaag zou het hof ook uitspraak doen in het proces tegen PPP-prominent Yongut Tiyapairat, die stemmen zou hebben gekocht in de verkiezing van december. Als hij schuldig wordt bevonden, kan de verkiezingscommissie een klacht indienen bij het Constitutionele Hof, wat kan leiden tot ontbinding van de politieke partij. (AFP, Reuters, BBC)