Britse huurling krijgt 34 jaar cel

Een rechtbank in het West-Afrikaanse Equatoriaal-Guinea heeft gisteren de Britse huursoldaat Simon Mann veroordeeld tot ruim 34 jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een coup. Mann (56) werd vier jaar geleden met zeventig andere huurlingen in Zimbabwe opgepakt toen hij op weg was om president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo af te zetten. Mann, een voormalig lid van de Britse elite-eenheid SAS, ontkent dat hij de groep leidde. Hij heeft wel toegegeven betrokken te zijn bij de samenzwering om Mbasogo af te zetten. Mann zei ook dat Mark Thatcher, zoon van de vroegere Britse premier Margaret Thatcher, wist van de coupplannen. Mark Thatcher kreeg in 2005 een boete van een Zuid-Afrikaanse rechtbank voor zijn aandeel in de poging tot staatsgreep.

Lees meer over Simon Mann via nrcnext.nl/links