‘Britse economie richting recessie’

De Britse economie dreigt al binnen enkele maanden in een recessie te raken. Met die waarschuwing kwamen gisteren de verenigde Britse Kamers van Koophandel (BCC), die zich geconfronteerd zien met snel dalende omzetcijfers in de industrie en de dienstensector. Ook de orderportefeuilles lopen terug.

„De vooruitzichten zijn somber en we geloven dat de aanpassingsperiode langer en onaangenamer zal zijn dan verwacht”, aldus David Kern, economisch adviseur van de BCC. De organisatie vertegenwoordigt duizenden vooral kleinere en middelgrote bedrijven. Veel concerns hebben volgens de BCC moeite de kasstroom op gang te houden. Hard getroffen door de huidige moeilijkheden zijn in het bijzonder restaurants, reisbureaus en fitnesscentra.

Een andere sector die het moeilijk heeft, is de bouw. De malaise daar werd gisteren onderstreept door het bericht dat het bouwbedrijf Persimmon 1.100 werknemers ontslaat. Het bedrijf zei dat het aantal verkochte nieuwe huizen in de eerste helft van dit jaar met 30 procent is gedaald. Vorige week werd al bekend dat concurrent Taylor Wimpey er niet in was geslaagd nieuwe kapitaalverschaffers te vinden. Het bedrijf zag zich genoopt eenderde van zijn kantoren te sluiten.

Ook grote warenhuisketens als John Lewis en Marks & Spencer, dikwijls gezien als goede graadmeters voor de toestand van de Britse economie, meldden vorige week teruglopende omzetcijfers.

In het afgelopen kwartaal tot en met eind juni groeide de Britse economie niettemin nog met 0,2 procentpunt, zo meldde het National Institute for Economic and Social Research gisteren. Maar de trend wijst op een verdere daling.

Ook de industriële productie daalde in mei 0,5 procentpunt vergeleken met de cijfers voor april. Dit kwam voor economen als een teleurstelling, omdat ze hadden gehoopt dat de lagere koers van het pond tegenover de euro zou leiden tot een prikkel tot hogere productie voor de Britse industrie.