BP stapt naar rechter en eist belastinggeld terug van Moskou

Moskou. Energiegigant BP is in Londen naar de rechter gestapt om 232,5 miljoen euro aan ten onrechte betaalde belastingen in Rusland terug te vorderen van zijn vier Russische partners in de joint venture TNK-BP. Met de stap lopen de spanningen binnen TNK-BP verder op. Investeringsmaatschappij AAR, waarin de vier Russische miljardairs Michail Fridman, German Chan, Len Blavatnik en Viktor Vekselberg zich hebben verenigd, maakte zondag bekend de Britse eis te zullen aanvechten. Tussen BP en zijn Russische partners woedt al enkele maanden een verbeten strijd over de strategie en de bedrijfsvoering in TNK-BP. Volgens de vier miljardairs zou BP TNK-BP niet als een onafhankelijk bedrijf besturen en zouden de Britten de overhand in de leiding hebben. Ook beschuldigen ze hun Britse partner voortdurend van arrogantie. Vermoed wordt dat die machtsstrijd wordt gevoed door het Kremlin. Dat zou het Britse aandeel in de joint venture willen bemachtigen ten gunste van een staatsenergiebedrijf als Gazprom of Rosneft. Een ander scenario is dat de Russische aandeelhouders hun invloed in de leiding ten koste van BP willen vergroten om TNK-BP uiteindelijk voor een hogere prijs te kunnen doorverkopen.