‘Boven 40 graden wordt hier normaal’

Het duurt nog even, maar Andalusië aan de Noordzee is niet langer ondenkbaar. Het KNMI voorspelt dat aan het einde van deze eeuw de temperatuur op sommige dagen tot ruim boven de veertig graden op kan lopen. In andere delen van deze wereld kunnen er zelfs dagen voorkomen dat het warmer wordt dan vijftig graden.

Uit het nieuwste onderzoek van het KNMI blijkt dat de hoogste temperaturen veel sneller stijgen dan het gemiddelde. Voor Nederland betekent het dat de hoogste temperaturen aan het einde van deze eeuw acht tot negen graden meer zullen zijn dan de hoogste temperaturen nu, terwijl de gemiddelde temperatuur in Nederland met 2,5 graad stijgt.

Klimaatonderzoeker Andreas Sterl die het onderzoek uitvoerde meldt dat de voorspellingen ervan uitgaan van de uitstoot van CO2 niet minder wordt in de komende eeuw. „CO2 is overduidelijk de oorzaak van de temperatuurstijgingen.” Voor Sterl is het zo goed als zeker dat de hoge temperatuur gepaard gaat met droogte. „Het wordt warmer, we krijgen minder neerslag. Dan bereikt de grond eerder een uitdrogingspunt. Die droogte is weer een voorwaarde voor de extreem hoge temperaturen.”

Sterl acht het mogelijk dat de stijging al merkbaar wordt in de komende jaren. „Tijdens de hittegolf van 2003, toen hier temperaturen van 35 graden gemeten werden, stierven er 35.000 mensen meer. We zullen ons waarschijnlijk kunnen aanpassen maar de vraag is: voel je je nog lekker bij 42 graden?”

Lees het rapport op www.knmi.nl