Bedrijven steeds sneller met publicatie jaarcijfers

Beursfondsen hebben steeds minder tijd nodig om hun jaarstukken op te stellen en accountants worden steeds sneller met het controleren daarvan.

Nederlandse beursfondsen worden steeds sneller met het publiceren van hun (voorlopige) jaarcijfers. Traditioneel is chipmachinefabrikantASML, die volgende week alweer de halfjaarcijfers publiceert, de snelste, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van Conquaestor (detachering van financiële specialisten) en adviesbureau Centre Consulting.

Gemiddeld rapporteerden AEX-fondsen hun voorlopige, nog niet door de accountant goedgekeurde jaarcijfers over 2007 na 45,6 dagen, 1,4 dagen sneller dan vorig jaar. Drie bedrijven waren dit jaar trager met hun cijfers, 21 waren sneller. In de afgelopen vier jaar is het aantal dagen na het afsluiten van het boekjaar dat het gemiddeld duurt voordat de cijfers gepubliceerd worden gedaald met 7 dagen.

ASML was dit jaar weer een dag sneller, met 16 dagen, gevolgd door elektronicaconcern Philips met 21 dagen en maritieme dienstverlener SBM Offshore met 29 dagen. Snelste stijger was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat met een verbetering van 19 dagen binnenkwam in de top-10. De grootste daler was chemiebedrijf AkzoNobel, dat 20 dagen trager was. Dit kwam doordat Akzo dit jaar geen voorlopige jaarcijfers publiceerde, maar direct door de accountant goedgekeurde cijfers. Volgens de onderzoekers heeft het ook te maken met het feit dat Akzo een bewogen jaar had, door het afstoten van een divisie (Organon) en een grote overname (het Britse chemiebedrijf ICI).

Het traagst met hun cijfers waren staalproducent ArcelorMittal (95 dagen), bank-verzekeraar Fortis en supermarktbedrijf Ahold (beide 67 dagen). Fortis nam weliswaar een deel van ABN Amro over in 2007, maar een jaar eerder was het bedrijf niet sneller. Ahold was dit jaar wel 14 dagen sneller met de publicatie van de cijfers.

Van de 23 AEX-fondsen controleert accountant PricewaterhouseCoopers bij 7 de boeken, gevolgd door Deloitte (6), KPMG (5) en Ernst & Young (3). Bij twee ondernemingen controleren kantoren samen de boeken: bij Fortis (KPMG/PricewaterhouseCoopers) en ArcelorMittal (KPMG/Deloitte). Deloitte was het snelste accountantskantoor: gemiddeld had het 46,8 dagen nodig om jaarstukken vast te stellen. PricewaterhouseCoopers was het traagste, met gemiddeld 63 dagen.

Nederland behoort met de publicatiesnelheid tot de kopgroep in Europa. Alleen de Scandinavische landen zijn sneller. In de VS publiceren de honderd grootste beursfondsen gemiddeld na 29 dagen hun cijfers. Daarmee zijn ze de snelste ter wereld. „Dit komt vooral door de steeds strakkere deadlines van de SEC en het feit dat men per kwartaal een volledige afsluiting moet doorlopen”, aldus Rens van Overdam, partner bij Conquaestor. Aan kop in de VS gaat al jarenlang aluminiumfabrikant Alcoa, die al 9 dagen na het afsluiten van het boekjaar voorlopige jaarcijfers publiceert. Naast Alcoa zijn vooral de banken snel: Lehman Brothers, US Bancorp en JPMorgan staan in de top-5. „Voorlopig zien we nog geen negatieve invloed van de hypotheekcrisis op de doorlooptijd van de afsluiting doordat men meer tijd nodig zou hebben om de waarde van de bezittingen te bepalen.”