Althans, dat beloofde de brochure

Nederlanders mogen elkaar op vakantie proberen te mijden, Hilversum heeft duidelijk het idee dat de thuisblijvers niets willen missen van de avonturen van hun caravanbesturende en backpackende landgenoten in den vreemde. Vijf programma’s gingen de afgelopen twee dagen over Nederlanders op vakantie, waarvan er één zes dagen per week te zien is (NL vertrekt, RTL4).

Buitenlandse zenders brengen wel vakantiebestemmingen in beeld, Arte bijvoorbeeld gisteren met een reportage over de Chinese trein naar Tibet. Maar ze zijn minder geïnteresseerd in de vakantieganger. Terecht wellicht. Een overzicht.

Gezellig naar Marokko. De naam moet ironisch bedoeld zijn. De KRO volgt een caravanrally van 25 gepensioneerde stellen, net als vorig jaar (op de Krim) goed voor een zomer pechvogeltv.

De eerste afvallers: Carol en Hans die dagen moeten wachten op een reserveonderdeel voor hun kapotte auto. „Ik had liever pech gehad in in Spanje of Frankrijk. Hier snappen ze je niet”, zucht Carol. Het paar, dat veertig getrouwd is, voelt zich „echt heel eenzaam”. Het idee om die vervloekte caravan en auto in Rabat achter te laten en een tussentijds tripje te regelen komt niet in hen op, of misschien hebben ze er het geld niet voor over. Gelukkig zijn de wasmachine en de stofzuiger mee.

Afvaller nummer twee: Joop, moet overgeven in de wc van een moskee van Casablanca en verliest daarbij zijn kunstgebit. Hilariteit bij zijn vrouw To, maar Joop, die ook diarree had, kan er niet om lachen zo zonder tanden.

Groeten van MAX had beter Althans, dat beloofde de brochure of Het ging helaas goed mis kunnen heten. Vakantie is ‘afschuwelijk! vreselijk! belachelijk!’ in de woorden van presentator Sybrand Niessen, die meehuilt met de verhalen van toeristen die brandwonden opliepen in een Grieks zwembad met giftig water, hun been braken in de Filippijnen en niet konden winkelen tijdens de cruise, omdat de boot steeds zo laat aankwam.

Ombudsvrouw Jeanine Janssen durft nauwelijks tegen Niessen te zeggen dat het deels de schuld is van de Nederlanders zelf. De vrouw met het gebroken been, hoe zielig ook, belde de verkeerde verzekeraar en de cruisegangers hadden hun klacht zes weken sneller moeten indienen. Het brandwonden veroorzakende zwemwater is volgens Janssen in eerste plaats de verantwoordelijkheid van het hotel en niet van de reisorganisatie waar Niessen zonder enige relativering de vloer mee aanveegt.

Het overigens goed bekeken programma druipt van negativisme. Zo wordt vakantiegangers gevraagd aan wie ze „geen kaartje” sturen, wat quotes over vervelende zwagers en collega’s oplevert. Waar Niessen wel positief over is: een papieren bandje dat zonnebaders om kunnen doen. Het wordt bruin als je je moet insmeren en roze als je uit de zon moet. Doet de menselijke huid dat niet zelf al?

NL Vertrekt heb ik zondag bekeken. Toen ging het over Nederlanders die vakantievieren in een volkstuintjescomplex bij Amsterdam en in Zeeuwse strandhuisjes. Ze lijken een stuk meer ontspannen en gelukkiger dan de ploeteraars in het buitenland. Beau van Erven Dorens bezoekt homostrand Sitges bij Barcelona.

Over Nu we er toch zijn op vakantie in Zweden schreef ik gisteren. Bij nader inzien het best te verteren vakantieprogramma was Weg met BNN, waarvoor de presentatoren Dennis en Nicolette zondag in Polen begonnen met hun reis door ‘het Oostblok’. De toon is omgekeerd aan die van KRO en MAX: Jongens, wat is alles geweldig in Krakau. Nicolette wordt op tweede Paasdag volgens traditie natgegooid met water, laat haar toekomst lezen met kaarsvet en houdt een wedstrijd trabantjesracen.

Dennis doet mee aan een riddertoernooi en belandt na een discobezoek met een Poolse in het bed van zijn jeugdherberg-in-sovjetstijl. Nicolette kan zich niet voorstellen om ‘jarenlang beheerst te zijn onder een communistisch regime’, maar vermakelijk zijn de toeristische uitjes die die geschiedenis oplevert wel.

    • Thalia Verkade