5 Vermaken

Veel scherven voor je geld

Kunstfilmpjes

www.yarisalkublitz.com

Er waren eens twee jonge kunstenaars: Katja Kublitz en Ronnie Yarisal. Kublitz (30) werd geboren in Denemarken en bezocht een jaar de Rietveldacademie. Yarisal (27) is oorspronkelijk afkomstig uit Zwitserland. In 2002 gingen ze samenwerken. Ze maken onder meer geestige en goed gevonden filmpjes van performanceacts, merkwaardige machines en ander leuks om de toeschouwer te verwarren of tenminste te laten glimlachen. Zoals de Passive Aggressive Anger Release Machine. Deze machine lijkt op zo’n kast waaruit je op het station een Mars trekt of een blikje cola. Gooi er een muntje in en in plaats van een Mars, wordt er een Chinees porseleinen gedrocht, juskom of wijnglas naar voren gedraaid, en valt vervolgens te pletter. Heerlijk. Lekker slopen. De scherven kun je meenemen, of laten liggen. Meer leuks is te zien op hun eigen site, zoals flauwvallend en weer te reanimeren meubilair, ketchupmachines of omgekeerde domino-effecten. (VL)