Zwart water

Amerikaanse beveiligers in Irak genieten niet langer immuniteit voor vervolging. Tot dusver was Irak het enige land ter wereld waarmee de Verenigde Staten een dergelijke overeenkomst hadden. Logisch misschien wanneer je overeenkomsten sluit met jezelf.

De betrokken bedrijven hebben zich ook nooit geremd gevoeld. De zogeheten ‘civiele beveiligers’ in dienst van Amerikaanse bedrijven zouden jarenlang hun gang zijn gegaan in Irak. En gezien de reputatie van de grootste van die bedrijven, Blackwater, deden zij dat naar hartelust. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moest erkennen dat het aantal schietincidenten waarbij Blackwater was betrokken, veel hoger lag dan bij andere bedrijven.

Daarom is de opheffing van hun immuniteit goed nieuws. Civiele beveiligers, die niet zo heel erg civiel zijn, omdat bedrijven als Blackwater vooral een opvanghuis zijn voor afgezwaaide militairen met een bizar verlangen naar oorlog, hebben een spoor van geweld achtergelaten in Irak. Nu kunnen ze worden vervolgd.

Maar het is de vraag of het veel zal uithalen. Voor Washington zijn de beveiligers pure noodzaak geworden. Buitenlandse Zaken, dat voor de beveiliging van haar diplomaten in Irak gebruikmaakt van achthonderd man Blackwater-personeel, gaf zelfs toe niet zonder hen te kunnen. Waarmee nog maar weer eens werd bewezen hoe slecht de Verenigde Staten de bezetting van Irak hebben geregeld. „Als de contractors zouden verdwijnen, zouden we Irak moeten verlaten”, dreigde het ministerie. Alsof dat een heel slecht idee was.

Betekenisvoller dan de opheffing van immuniteit is daarom misschien wel de aanhoudende samenwerking tussen het ministerie en Blackwater. Ondanks alle kritiek en het lopend onderzoek naar het omstreden bedrijf heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het contract met Blackwater gewoon een jaar verlengd. Andere bedrijven zouden niet garant kunnen staan voor dezelfde kwaliteit. En het leger vragen voor dergelijke ‘civiele’ taken was ondenkbaar.

Je zou haast gaan denken dat ze het expres doen: lastige taken uitbesteden. Als het dan een keer mis gaat, kan het je nooit worden aangerekend. Zij wisten immers van niets.

    • Floris-Jan van Luyn