Zoer triomfeert in Aken met ‘tweede’ paard

Springruiter Albert Zoer met zijn tweede paard Sam tijdens de Grote Prijs van Aken. Zoer won ’s werelds meest prestigieuze prijs in de paardensport. Foto AFP Dutch rider Albert Zoer and his horse "Sam" jump during the CHIO World Equestrian Festival in Aachen, western Germany on July 6, 2008. Zoer won the day's event ahead of Germany's Ludger Beerbaum (2nd) and Germany's Carsten-Otto Nagel (3rd). AFP PHOTO DDP / DAVID HECKER GERMANY OUT AFP

Springruiter Albert Zoer heeft gisteren met zijn tweede paard Sam de Grote Prijs van Aken gewonnen, ’s werelds meest prestigieuze wedstrijd in de paardensport. De Duitsers Ludger Beerbaum met All Inclusive en Carsten-Otto Nagel met Corradina werden tweede en derde. Zoers ‘eerste’ paard Okidoki dat volgende maand naar de Olympische Spelen gaat, kreeg gisteren rust.

Sinds 1927 wordt in Aken de Grote Prijs verreden en pas twee keer won een Nederlander. Jos Lansink (die nu uitkomt voor België) was de eerste in 1992, met Egano. In 2001 won Jeroen Dubbeldam met De Sjiem, het paard dat hem een jaar in Sydney eerder naar de olympische titel leidde.

Zoer behoort tijdens de Spelen in China tot de kandidaten voor een gouden medaille. De hippische onderdelen vinden plaats in Hongkong, niet in Peking. Zoer rijdt daar met Okidoki, het paard waar vijf miljoen euro voor is geboden. Na zeges op de CHIO’s van Rotterdam en Aken mag de negenjarige Sam het even rustig aan doen. Bondscoach Rob Ehrens: „We moeten naar de verdere toekomst kijken. Ik denk niet dat het verstandig is Sam nu al in Hongkong in te zetten.” Zoer deelt die mening. „Ik denk dat het Okidoki wordt. Natuurlijk wist ik dat Sam ook veel kan. Het was gewoon een goede keus om hem hier vandaag in te zetten. Maar eerlijk gezegd had ik er nooit bij stilgestaan dat ik hier ook zou kunnen winnen.”

Er was meer Nederlands succes. IJsbrand Chardon won de vierspan. Dressuuramazone Anky van Grunsven won de kür op muziek, Adelinde Cornelissen werd tweede in de Grote Prijs van de dressuur, achter wereldkampioene Isabell Werth. Tim Lips werd zaterdag tweede bij de eventing en plaatste zich voor de Spelen. (ANP)

Tim Lips: pagina 13