Zimbabweanen in GB krijgen vertrekbrief

Enkele honderden en mogelijk zelfs duizenden naar Groot-Brittannië gevluchte Zimbabweanen hebben van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken een brief gekregen met het verzoek te vertrekken naar hun land. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Observer, die zegt zo’n brief in handen te hebben.

De brieven zijn de afgelopen maanden verstuurd en vermelden onder andere: „De steun die u heeft gekregen zal worden gestaakt”, „U moet beseffen dat u geen recht heeft in beroep te gaan tegen deze beslissing” en „als uitgeprocedeerde asielzoeker wordt van u verwacht dat u u zonder oponthoud op uw vertrek voorbereidt”.

De directeur van de Britse vluchtelingenraad Donna Covey noemt het „nauwelijks voorstelbaar dat zelfs nu, nu er geen enkele twijfel bestaat over de gruweldaden die worden gepleegd door het regime van president Mugabe, mensen die hier om veiligheid komen vragen worden afgewezen”.

Juist gisteren bezocht minister van Buitenlandse Zaken David Miliband een kerk in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg, waar zich circa tweeduizend Zimbabweanen ophouden die zijn gevlucht voor het geweld in eigen land.

Miliband zei daar dat de crisis als gevolg van de mislukte verkiezingen in het land zo groot is dat deze „heel zuidelijk Afrika aantast”. Volgens Miliband is het „absoluut noodzakelijk” dat er een regering komt die de resultaten van de in maart gehouden eerste ronde van de presidentsverkiezingen respecteert, waar oppositieleider Morgan Tsvangirai meer stemmen kreeg dan de zittende president Robert Mugabe.

Covey noemt het beleid ten opzichte van Zimbabwe dubbelzinnig. Mensenrechtengroeperingen roepen de regering in Londen nu op gevluchte Zimbabweanen een werkvergunning te geven. Volgens een woordvoerder van de Britse immigratiedienst zijn er geen plannen om Zimbabweanen gedwongen te repatriëren.