Wereldrecord zonder de damborden te zien

Erno Prosman verbrak zaterdag het wereldrecord blindsimultaandammen. Het oude record stond 26 jaar lang op naam van Ton Sijbrands, leider van de wereldranglijst dammen.

Nadat Erno Prosman snel had gedoucht en schone kleding had aangedaan, stapte hij zaterdagmiddag opgelucht uit zijn kleine kamer. Tijdens het damfestival in Delft verbrak hij het wereldrecord blindsimultaandammen, dat al 26 jaar op naam stond van Ton Sijbrands. „Ik heb mezelf wel in spanning laten zitten”, zei Prosman na afloop van de recordpoging.

Prosman, tiende op de wereldranglijst dammen, speelde zonder de damborden te zien tegen 27 tegenstanders. Hij won vijftien partijen, verloor er vier en acht keer werd het remise. Dat was precies genoeg om de benodigde 70 procent van de punten te halen. „Het was eigenlijk geen goede prestatie”, zei Prosman. „In mijn oefensimultaans was ik telkens veel beter.”

Volgens de dammer uit Delft kwam dat door de spanning. „Dit was toch om de echt.” De nervositeit was ook de reden dat hij geen moment stilzat op zijn stoel. „Door al dat wiebelen raakte ik een beetje mijn spanning kwijt”, legt Prosman lachend uit.

Vrijdagavond om zes uur begon de recordpoging. Ruim twintig uur zat Prosman in een kleine kamer opgesloten. Op de gang stond een koelkast met een voorraad energiedrank en fruit. Bovenop lagen twee zakjes met brood, een pak gevulde koeken en heel veel pakjes druivensuiker. „Ik heb toch het liefst mijn eigen eten.” Achter een gordijn was een kleine badkamer. „Ik heb maar een keer gedoucht. Dat was wel even lekker, daarna kon ik er weer fris tegenaan.”

De 27 tegenstanders van Prosman zaten een verdieping lager dan hun opponent. Scheidsrechter Frank Teer, secretaris van de werelddambond, gaf via een microfoontje de zetten van de spelers door aan Prosman. De blinddammer gaf dan op zijn beurt weer een zet door aan de arbiter die de zet op het bord van de tegenstander uitvoerde. Zo liep Teer alle borden af. Nadat hij bij de laatste tegenstander was gearriveerd, ging hij weer terug naar de eerste.

Prosman hield de spanning er in. Hij mocht bij elkaar vijf onreglementaire zetten doen, een zet op een vak waar al een schijf staat. Na vijf verkeerde zetten eindigde elke volgende onreglementaire zet meteen in een nederlaag. De blinddammer verloor twee partijen op die manier.

Zaterdag rond drie uur ’s middags, bij een stand van 22-10, werd het echt spannend. „Ik dacht toen: het komt niet meer goed. Ik heb zelfs tegen Frank Teer gezegd dat ik het niet meer zag zitten. Maar nadat ik een pauze had genomen, ging het een stuk beter.” Prosman dacht dan ook niet aan stoppen. „Ik ben me sinds oktober al aan het voorbereiden, stoppen zou zonde zijn.” Het kwam uiteindelijk aan op de laatste twee partijen. Door een laatste remise kwam Prosman precies op de 38 punten die hij nodig had.

Toch was er zaterdagavond geen tijd voor een feestje. „Ik moet deze partijen allemaal nog naspelen op het bord, anders krijg ik ze niet uit mijn hoofd. Gelukkig ben ik niet zo moe, tijdens het dammen heb ik namelijk geen besef van tijd. Dus ik heb nog tijd om alles over te doen. De komende twee dagen blijf ik in ieder geval over alle handelingen nadenken. Na een week zijn alle partijen pas echt uit mijn hoofd.”

Komende week vertrekt Prosman naar Cuba om uit te rusten van de recordpoging en alle voorbereidingen. Hij denkt erover om zijn record nog eens te verbeteren. „Als ik voldoende tijd heb, er een goede organisatie is en ik een sponsor heb, dan wil ik het graag nog een keer overdoen.”

Lees meer over Erno Prosman op duwodamfestival.nl

    • Shari Kiljan