Wasberen steken de Duitse grens over

Inwoners van Groningen en Drenthe moeten niet vreemd opkijken als ze een wasbeer in hun achtertuin aantreffen. Er is namelijk sprake van een toenemend aantal in het wild levende wasberen. Dat heeft stichting AAP vandaag laten weten. De stichting uit Almere die zich ontfermt over afgedankte uitheemse huisdieren, werd gealarmeerd door het hoge aantal meldingen van mensen die het diertje gezien hadden. Zelf heeft de stichting al 22 wasberen in de opvang.

Wasberen komen van oorsprong niet in Nederland voor. Het gaat meestal om afgedankte huisdieren of hun nakomelingen. Het was al langer bekend dat zich in Duitsland hele populaties gevestigd hebben. Vermoedelijk zijn de wasberen uit Duitsland de grens overgestoken.

Stichting AAP is niet erg blij met deze ‘invasieve exoot’, zoals een woordvoerder van de stichting het diertje noemt. „De wasbeer is een opportunistische veelvraat en vormt een bedreiging voor de ecosysteem.” Zo zijn de eieren van water- en weidevogels niet meer veilig. En de populatie zal niet gemakkelijk teruggebracht worden, zo is de vrees.

Bewoners van de provincies waar het diertje nu wordt gesignaleerd doen er goed aan camera’s binnen handbereik te houden. De stichting zegt gebaat te zijn bij foto’s of filmpjes. „Zo kunnen we erachter komen hoe het dier zich gedraagt in onze natuurlijke omgeving.” De wasbeer is niet de eerste ‘exoot’ die zijn intrede doet in Nederland. Andere voorbeelden zijn de muskusrat en de halsbandparkiet.