VVD`er Van Baalen wil naar Brussel (mits hij lijsttrekker wordt)

DEN HAAG/BRUSSEL. Het Tweede Kamerlid Hans van Baalen (VVD) heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte hij gisteren bekend. Van Baalen (48) zit sinds 1999 in de Tweede Kamer. Hij is nu woordvoerder Buitenlandse Zaken namens zijn partij. Hij wil alleen naar het Europees parlement als hij lijsttrekker wordt. In september en oktober houdt de VVD voorverkiezingen voor het lijsttrekkerschap. VVD-leider Mark Rutte wil niet reageren op de kandidaatstelling van Van Baalen, omdat mogelijk meer partijleden de ambitie hebben om in Brussel de liberalen te leiden. Tot eind augustus kunnen zich kandidaten aanmelden. Van Baalen schermt bij zijn kandidaatstelling met de steun van een aantal prominente VVD`ers, zoals oud-eurocommissaris Frits Bolkestein, Tweede Kamerlid Henk Kamp, de huidige VVD-leider in het Europees parlement, Jules Maaten en europarlementariër Jeanine Hennis. Van Baalen vindt dat nationale parlementen en het Europees parlement nauwer moeten gaan samenwerken. De tot nog toe enige tegenstrever van Van Baalen is Europarlementariër Toine Manders. Hij noemt Van Baalen ”een uitstekende kandidaat, een goed debater en een hardwerkende politicus”. Hij ziet de strijd met Van Baalen met vertrouwen tegemoet.