Ullrich

Wie denkt er stiekem niet aan Jan Ullrich bij het routekaartje van de Touretappe van morgen, een individuele tijdrit over 29 kilometer met start en finish in Cholet? Bij zijn debuut in 1996 moest de toen 22-jarige Duitse locomotief in de tijdrit naar Saint-Emilion bijna in de remmen knijpen om ploeggenoot Bjarne Riis vlak voor Parijs niet alsnog uit de gele trui te rijden. Een jaar later denderde hij op de Croix de Chaubouret over de drie minuten voor hem gestarte Richard Virenque heen, op weg naar zijn enige Tourzege. Hij won tijdritten in Corrèze en Le Creusot. Maar echt onvergetelijk was Cap Découverte 2003, waar hij de onklopbare Lance Armstrong ruim versloeg en de Tour nieuw leven inblies.

Als jochie uit het Oost-Duitse Rostock aan de armoe ontsnapt door zijn talent voor duursport. Door trainer Peter Sager naar Berlijn gebracht, waar hij aan de Kinder- und Jugendsportschule Werner Seelenbinder verder werd gevormd door Peter Becker. Omvang, daar draaide training in de DDR vooral om. In de multomappen van Becker staan alle afgelegde kilometers van de jonge Ullrich, elk jaar een paar duizend meer, in de wouden rond Berlijn. Honderd kilometer heen, koffie met koeken tussendoor, honderd kilometer terug.

Aan de vooravond van de Tour 2006 wordt der Jan door zijn ploeg T-Mobile naar huis gestuurd, omdat hij in verband is gebracht met de Spaanse dopingarts Fuentes. Zoals meer dan 200 andere sporters, onder wie de eerste geletruidrager in deze Tour, Alejandro Valverde. Onder druk van rechtszaken en de publieke opinie in Duitsland stopt Ullrich, net 33, begin 2007 met wielrennen.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten