Tsvangirai wijst gesprek Mbeki af

President Thabo Mbeki van Zuid-Afrika heeft dit weekeinde in buurland Zimbabwe een vruchtloze poging gedaan een gesprek tussen de regering en de oppositie op gang te brengen. In Zimbabwe is de politieke crisis die is ontstaan na de omstreden presidentsverkiezingen. De leider van de oppositiepartij MDC, Morgan Tsvangirai, wilde zaterdag niet met Mbeki spreken. Mbeki sprak wel met president Mugabe.

In de gewelddadige opmaat naar de tweede ronde van de verkiezingen, vorige maand, trok Tsvangirai zich terug als kandidaat. Hij erkent de zesde ambtstermijn die Mugabe ‘won’ niet en accepteert hem alleen als gesprekspartner in zijn functie van leider van de regeringspartij Zanu-PF. Mugabe eist op zijn beurt dat de MDC haar claim op de macht neerlegt en hem als staatshoofd erkent, voordat onderhandelingen kunnen beginnen.

Mbeki verklaarde zaterdag dat „het de visie van de bemiddelaars en het leiderschap in Zimbabwe is dat er met snelheid gehandeld moet worden. We zijn het er over eens dat de MDC en Tsvangirai deel moeten nemen aan de gesprekken, dus we hopen dat het proces met hen zal plaatsvinden.”

Tsvangirai is echter al langer kritisch over de Zuid-Afrikaanse bemiddelingspogingen. Mbeki zou te dicht bij Mugabe staan en de MDC heeft er op aangedrongen dat de Afrikaanse Unie (AU) gaat bemiddelen. Mbeki zei dit weekeinde dat de AU er „natuurlijk ook bij betrokken zal worden en ik ben er vrij zeker van dat zij hun eigen bijdrage zullen leveren om het proces verder te helpen.”

De leiders van de acht rijke industrielanden die momenteel bijeen zijn in Japan, lieten vanmiddag in een bijeenkomst met Afrikaanse landen weten dat ze nieuwe sancties tegen Zimbabwe willen als de onderhandelingen niet snel wat opleveren. (Reuters)