Thuiszorg voert cliëntenstops in

Een onbekend aantal ouderen in het noorden en oosten dreigt verstoken te blijven van thuiszorg door klantenstops van twee thuiszorgorganisaties. Thuiszorg Groningen en Sensire (Overijssel en Gelderland) nemen geen nieuwe klanten aan, omdat ze krap bij kas zitten. Zij vragen extra geld van de overheid. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem dreigt nu patiënten te weigeren die na hun opname thuiszorg nodig hebben.

Volgens de patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland zaaien de thuiszorginstellingen onnodig paniek en is er genoeg hulp beschikbaar. .

De SP dreigt de Tweede Kamer terug te roepen van vakantie als staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) niet snel met een oplossing komt.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en verzekeraar Menzis zouden vanmiddag overleggen over de redenen voor de cliëntenstops. Menzis bestuurt de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. Zorgkantoren voeren de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) uit, waaruit de thuiszorg wordt betaald. „Wij kijken of er andere zorgverleners in de regio zijn die kunnen helpen en of er sprake is van een acuut probleem”, zegt een woordvoerder van de zorgautoriteit.

Voor de zorgautoriteit komen de cliëntenstops als een verrassing. Sinds 2006 is er juist regelmatiger overleg met zorgaanbieders en zorgkantoren „Volgens onze berekeningen is er dit jaar geld genoeg”, aldus de NZa. Het is een politieke keuze geweest om de AWBZ-uitgaven aan een maximum te binden. Omdat de AWBZ wordt gefinancierd uit collectieve middelen moet er een afweging plaatsvinden tussen de belangen van de zorgbehoevende burger en van de premiebetalende burger.

Ook de PvdA wil opheldering, maar dan van de thuiszorgorganisaties. PvdA-Kamerlid Wolbert stelt vast dat de thuiszorgorganisaties elk jaar weer onnodig voor onrust zorgen onder hun klanten.

Thuiszorg: pagina 3