Thuiszorg Groningen stelt patiëntenstop in

Thuiszorg Groningen neemt geen patiënten meer aan. Volgens de instelling, verantwoordelijk voor de thuiszorg in de provincie, is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. De organisatie maakte dit zaterdag bekend.

Thuiszorg Groningen verwijst vanaf vandaag alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het Zorgkantoor. ‘Wij zien ons daartoe genoodzaakt, omdat we geen geld krijgen om aan de toenemende vraag naar verpleging en verzorging te voldoen. Dit betekent dat Thuiszorg Groningen de zorg van alle AWBZ-klanten die vanaf nu in de zorg komen zelf moet financieren’, zo liet de onderneming weten op haar website. Ook een kleinere thuiszorgorganisatie in Overijssel en Gelderland, Sensire, maakte bekend een patiëntenstop te hebben ingesteld.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraar Menzis hebben vandaag een gesprek over de patiëntenstops, zei een woordvoerster van de NZa. Menzis runt als grootste zorgverzekeraar in de regio de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. De zorgkantoren voeren de AWBZ uit, waarmee de thuiszorg wordt gefinancierd. De NZa komt alleen met extra geld over de brug in uiterste gevallen. Zo moet eerst worden bekeken of patiënten niet bij andere organisaties in de regio thuiszorg kunnen krijgen.

De landelijke organisatie van thuiszorginstellingen, Branchebelang Thuiszorg Nederland, zegt over de maatregel van Thuiszorg Groningen „dat dit signaal niet op zichzelf staat en ook niet nieuw is”.

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) opheldering. Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) dreigt de Kamer van reces terug te roepen als Bussemaker niet met een plan van aanpak komt. Een woordvoerster van Bussemaker zei dat er komende week op het ministerie al een algemeen overleg was gepland over de situatie in de thuiszorg. (ANP)