Televisie Voorkeur

In de serie Legenden vanavond een portret van de Amerikaanse actrice Jane Fonda. Aandacht voor haar filmcarrière, haar optredens als vredesactiviste en de moeizame relatie met haar vader Henry Fonda. ARD, 21.00-21.45u. Jane Fonda arrives at the American Film Institute Life Achievement Award dinner honoring Warren Beatty in Los Angeles on Thursday, June 12, 2008. (AP Photo/Matt Sayles) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het smeltende poolijs. Eerder dacht men dat de Noordpool in 2040 ijsvrij zou zijn, volgens nieuwe gegevens gebeurt dat mogelijk deze zomer al. Het klimaat is in zo’n rap tempo aan het omslaan, dat het zelfs klimatologen verbaast. Het smelten van het ijs wordt gezien als een ramp voor het milieu, maar het kan voor het bedrijfsleven ook voordelen opleveren. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Barack Obama hoopt de eerste zwarte president van de VS te worden. Zijn vader ging ooit naar de VS om te studeren, trouwde een blanke Amerikaanse die hij na een paar jaar met kind verliet om terug te keren naar Kenia. Tijdens een reis naar het land van zijn vader komt Barack Obama erachter dat het leven van zijn vader een tragische wending heeft genomen. In een reportage wordt in Kenia gezocht naar de wortels van de man die misschien de machtigste man van de wereld wordt. Met o.m een gesprek met een man die de vader van Barack goed kende en met zijn oma. Verder een verslag uit het Limburgse dorpje Helden waar in de bossen de afgelopen maanden drie levensgevaarlijke valkuilen zijn ontdekt. Ze zijn bijna anderhalve meter diep, zestig centimeter breed en worden gegraven op drukbezochte wandelpaden. Op de bodem van de kuilen ligt steeds een zwaar betonnen blok met daarin scherpe ijzeren pinnen. Forensisch psycholoog Ernst Ameling geeft commentaar. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Bart Heemskerk, bestuursvoorzitter van de Rabobank, maakt zich zorgen over buitenlandse banken die in Nederland stunten met hoge rentes. Als zij hun verplichtingen niet kunnen nakomen, moeten de Nederlandse banken financieel bijspringen via De Nederlandsche Bank, die garant staat voor spaartegoeden. Verder het begin van een serie over het jaar 1968, waarin vooral het beeld centraal staat. Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

Groeten van Max. Derde aflevering van een wekelijks consumentenprogramma voor de vakantieganger met Sybrand Niessen, dat in de media nogal kritisch werd ontvangen. Met de rubriek Underkoffer, waarin een kwalijke zaak binnen de reisbranche onder de loep wordt genomen en ‘tips en tricks’ die het reizen vergemakkelijken en zelfs leuker maken. Ned.1, 21.25-22.20u.

Mary Queen of shops. Derde aflevering van een zesdelige reportageserie waarin detailhandelgoeroe Mary Portas kleine kledingwinkels advies geeft hoe ze zich te weer kunnen stellen tegen de grote concurrenten. Selkie: Portas schiet Lucy Weller te hulp, een vroegere theaterstukkenontwerpster die een damesmodezaak uitbaat op een uitstekende locatie. Maar de etalage lijkt meer op een tweedehandswinkel dan op een modeboetiek. BBC 2, 22.00-23.00u.

Gezellig naar Marokko. Derde deel van een zevendelige reportageserie waarin presentator Derek Bolt met een groep van veertig kampeerders, twintig stellen, meereist naar Marokko. Ned.1, 22.20-22.50u.

Documentaire

Panorama: NHS for sale. Sally Magnusson onderzoekt de sluipende privatisering van de Britse gezondheidszorg en vraagt zich af of er redenen zijn voor de patiënten om ongerust te zijn. BBC 1, 21.30-22.00u.

Drama

Cranford Chronicles. Derde deel van Britse historische kostuumserie. In 1842 wordt de bevolking van het stadje Cranford in Cheshire geconfronteerd met ‘moderniteiten’. Vlak voor de Kerst zorgen enkele overvallen voor veel onrust. Met o.a. Judi Dench, Eileen Atkins en Simon Woods Ned. 2, 20.55-22.00u.

New Tricks. Politieserie. Nieuwe reeks verhalen over drie Britse politieagenten met pensioen die door inspecteur Sandra Pullman worden ingeschakeld om onopgeloste misdaden opnieuw te onderzoeken. BBC 1, 22.00-23.00u.

amusement

Grumpy old women: This Wasn't Going to Happen to You. Vrouwen op leeftijd denken hardop na over het moment dat ze spaarzaam werden, over het weer begonnen te praten en behoefte kregen aan comfortabele schoenen, ondanks het voornemen in de jaren 60 en 70 om nooit oud te worden. Met bijdragen van o.a. Arabella Wier, Charlie Hardwick, Germaine Greer, Indira Joshi, Jenni Trent Hughes, en Sheila Hancock. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

Tourjournaal. Nieuws uit de Tour de France met onder meer een verslag van de vandaag verreden rit. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio Sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France. Ned.1, 22.50-23.45u.