Regeringscrisis Wenen

De conservatieve Oostenrijkse regeringspartij ÖVP heeft aangekondigd de regeringscoalitie, geleid door de sociaal-democratische bondskanselier Alfred Gusenbauer, te zullen verlaten. De directe aanleiding is onenigheid tussen conservatieven en sociaal-democraten over de EU-politiek van de regering.

ÖVP-partijleider en vice-kanselier Wilhelm Molterer zei vanmorgen op een persconferentie dat hij geen vertrouwen meer heeft in de ‘grote coalitie’ van conservatieven en sociaal-democraten. „Het is genoeg”, zo verklaarde Molterer volgens Oostenrijkse media. Hij zei te zullen aandringen op vervroegde verkiezingen. Deze zouden „zo snel mogelijk” – wellicht in september – moeten plaatsvinden.

Vorige week verraste Gusenbauer zijn conservatieve coalitiepartner met een pleidooi voor een referendum over een eventuele gewijzigde vorm van het Verdrag van Lissabon. Dit leidde bij de ÖVP tot grote verontwaardiging. Het incident volgde op maandenlange spanningen tussen de coalitiepartijen. Ze ruzieden onder andere over een parlementaire enquête naar de ontvoering van Natascha Kampusch, het meisje dat acht jaar in een Weense kelder gevangen zat. De ÖVP voelde niets voor zo’n enquête, omdat die vooral schadelijk zou kunnen zijn voor haar minister van Binnenlandse Zaken.

Vanmorgen was de partijleiding van de SPÖ bijeen. Oostenrijkse kranten schrijven dat de sociaal-democraten vervroegde verkiezingen mogelijk niet accepteren. Dan zou Gusenbauer aanblijven als kanselier van een minderheidsregering en aangewezen zijn op steun van kleinere partijen.