Problemen bij UBS nog niet voorbij

UBS heeft troost ontvangen uit een weinig voor de hand liggende bron: de belastingontvanger. Het al een jaar durende onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten naar de buitenlandse vermogensbeheerdivisie van de Zwitserse bank begint nu vaart te krijgen. De Zwitserse belastingautoriteiten hebben hun goedkeuring verleend aan een teruggave van 3 miljard Zwitserse frank (1,9 miljard euro). UBS gaat er nu van uit aan een vierde opeenvolgend kwartaalverlies te kunnen ontsnappen, of dat op z’n minst veel kleiner te kunnen houden dan aanvankelijk werd verwacht.

De belastingmeevaller voor UBS dankzij 24 miljard Zwitserse frank aan kredietverliezen sinds vorig jaar zomer kwam voor de meeste waarnemers als een verrassing. Analisten hadden een verlies over het tweede kwartaal voorspeld van 4 miljard Zwitserse frank, en sommigen dachten dat de bank weer op zoek zou gaan naar extra kapitaal, bovenop de 29 miljard Zwitserse frank die zij al had binnengehaald. Maar UBS zei geen extra kapitaal meer nodig te hebben. Deutsche Bank haastte zich vervolgens om op 2 juli hetzelfde te zeggen, nadat zorgen over mogelijk slecht nieuws zich dreigden te gaan verspreiden.

Beide bekendmakingen hebben de markt verrast. De aandelenkoers van Deutsche won 3,9 procent, en die van UBS 2,5 procent. Het overwegend negatieve sentiment met betrekking tot de financiële sector maakt het waarschijnlijk moeilijker om een glimp op te vangen van de weinige verborgen lichtpuntjes. Maar zelfs waar sprake is van goed nieuws, is er altijd wel weer slecht nieuws om dat te vergallen.

UBS zal – ondanks de grote belastingmeevaller – in het tweede kwartaal met moeite quitte draaien. De bank heeft nog meer afschrijvingen en verliezen als gevolg van haar gevoeligheid voor obligatieverzekeraars bekendgemaakt. De divisie voor private banking ziet nog steeds kapitaal wegstromen. En Moody’s heeft na de bekendmaking de kredietstatus van UBS één graadje lager ingeschaald, onder verwijzing naar de toekomstige problemen van de divisie voor obligaties van de bank.

In bredere zin worden zakenbanken geconfronteerd met het vooruitzicht van een nieuw tijdperk van minder kredieten en meer eigen kapitaal, waardoor de rendementen serieus zullen worden ingeperkt. Beleggers hoeven nog niet gewend te raken aan hoopvolle berichten. Die zullen zich voorlopig slechts sporadisch voordoen.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb