Phelps zwemt op acht afstanden in Peking, vijfde Spelen Torres

OMAHA. Zwemmer Michael Phelps heeft bij de olympische trials in Amerika vijf startbewijzen voor de Spelen in Peking bemachtigd. De Amerikaan sloot de kwalificatiewedstrijden in Omaha af met een zege op de 100 meter vlinder in een tijd van 50,89. Samen met drie optredens op de estafette wil hij het recordaantal van zeven gouden plakken van zijn landgenoot Mark Spitz in 1972 verbeteren. Phelps scherpte vrijdag op de 200 meter wisselslag zijn eigen wereldrecord aan tot 1.54,80. Eerder dit toernooi verbeterde hij al het wereldrecord op de 400 meter wisselslag. Aaron Peirsol evenaarde `s werelds beste tijd op de 200 meter rugslag: 1.54,32 seconden. Zijn landgenoot Ryan Lochte klokte deze tijd vorig jaar bij de WK. Margaret Hoelzer zorgde op dezelfde afstand voor een wereldrecord bij de vrouwen (2.06,09). Ook Dara Torres zorgde voor een bijzondere prestatie. De 41-jarige moeder plaatste zich met een zege op de 100 meter vrij voor de vijfde keer voor de Spelen. Ze haalde in 1984 haar eerste van in totaal negen olympische medailles.