Niet over de lijnen komen

Nee, dit zijn geen vluchtelingen in een kamp in Darfur of Congo. Het zijn de campinggasten van popfestival Roskilde in Denemarken, dat duurde van vorige week donderdag tot en met gisteren.

De eerste editie van Roskilde was in 1971. Het festival is daarmee het oudste in Europa. Grote publiekstrekkers waren dit jaar onder meer Neil Young, Radiohead en The Chemical Brothers.

Het muziekfestival heeft overigens wel een raakvlak met vluchtelingen: alle winst wordt gedoneerd aan een eigen liefdadigheidsfonds, dat wordt gecontroleerd door de Deense overheid. Sinds de eerste editie in 1971 maakte de organisatie in totaal ongeveer 13,5 miljoen euro over naar internationale goede doelen, zoals het Wereld Natuur Fonds en Artsen zonder Grenzen. Een ticket voor vier dagen kost 240 euro.

De festivalorganisatie en de brandweer houden de grenzen van de perken streng in de gaten. De tenten mogen niet over de lijnen komen. In totaal trok Roskilde dit jaar 100.000 bezoekers.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Roskilde

Bij de In Beeld-foto van maandag 7 juli (pagina 14 en 15) staat dat het Deense muziekfestival Roskilde het oudste in Europa is. Dit is niet juist. Pinkpop is het oudste Europese festival. De eerste editie was op 18 mei 1970. Roskilde (sinds 1971) is wel het oudste meerdaagse festival. Pinkpop is sinds 1994 meerdaags.